Stefan Nilsson med silvermedaljen i herrarnas skeet. Foto: SOK

Publicerad 21 juni 2015

Silver och kvotplats till OS i Rio

Stefan Nilsson grejjade en nationell kvotplats till OS i Rio i skeet på Europeiska Spelen i Baku och fick ett silver i tävlingen på köpet.

Stefan hade hela tiden pressen på sig under hela tävlingen. Han var först tvungen att vinna en särskjutning mot greken Mavrommatis för ta sista platsen till semifinalen. Väl där blev det ytterligare en särskjutning om guldmatchen mellan fyra skyttar och det var också den särskjutningen som avgjorde vem som skulle ta den nationella kvotplatsen till OS i Rio.

Av de sex skyttarna som gick till final hade redan italienaren, dansken och fransosen tagit kvotplatser till sina nationer och var därför inte med i kampen om dagens kvotplats. Det gällde alltså för Stefan att placera sig före finländaren och tjecken och båda dessa var med i särskjutningen om guldmatchen. Tjecken åkte ut direkt i första omgången och sedan stod det mellan Sverige, Danmark och Finland där det alltså gällde för Stefan att se till att placera sig högre en finländaren.

Stefan Nilsson under semifinalen. Foto: SOK

Det krävdes sex omgångar innan Stefan tillslut slog ut båda och tog både kvotplatsen och platsen i guldmatchen. Väl i guldmatchen var italienaren Luchini obeveklig och vann på fullt hus medan Stefan missat en duva.

-Det var lite svårt att fokusera om när jag var väl vunnit särskjutningen om kvotplatsen. Den har hela tiden varit det stora målet den här säsongen. Ett guld hade ju varit fint men kvotplatsen smäller högre, säger en mycket nöjd Stefan Nilsson efter tävlingarna.

Svenska vinster i boxningsringen

Både Ida Lundblad i damernas -60 kilo och Clarence Goyeram i herrarnas -64 kg bjöd på riktigt underhållande matcher idag och vann båda tillslut. Ida slog ut turkiskan Bazar med 3-0 i första omgången och Clarence vann sin åttondelsfinal mot britten Maxwell med 2-1. Kvar att tävla idag är Gabriel Richards som går kvällens sista match i -91 kg mot kroaten Filipi.

Svensk femteplats i trampolin synkro

De svenska trampolinherrarna Måns Åberg och Jonas Nordfors slutade femma i trampolinens synkrofinal. De hade en miss på synkroneringsdelen vid ett tillfälle som drog ned poängen och förhindrade ytterligare avancemang i en högklassig final som vanns av ryska paret Dmitri Ushakov och Michail Melnik.

– Detta är klart godkänt, säger förbundskapten Jenny Söderlund till gymnastikförbundets hemsida. Visst hade det kunnat blivit en ännu bättre finalserie, men å andra sidan hade killarna fått köra sina livs serier bara om vi skulle ha klättrat en placering till.

Ytterligare en svensk finalplats i simhoppet

I simhopp tävlade både Frida Källgren och Ellen Ek på tre meterssvikten. Frida tog sig vidare till finalen med en niondeplats i kvalet, en plats som hon även behöll under finalen. Ellen slutade på en 14:e plats i kvalet.

Simhopparna har nu tävlat färdigt i Baku och med tre finalplatser av fyra möjliga får det ju ses som ett väl godkänt resultat.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper