Kommer dambasketens förbundskapten Lars Johansson lotsa sitt landslag till OS i Rio. För första gången på många, många år finns det en realistisk chans! Foto: Janerik Henriksson, TT.

Publicerad 19 maj 2015

OS inte längre bara en dröm

Att ett svenskt basketlandslag skulle kunna kvala in till OS var länge en dröm – för att inte säga en utopi. Så är det inte längre.

När det svenska dambasketlandslaget går in i slutförberedelserna inför EM-slutspelet i Tjeckien, som startar elfte juni med match mot Slovakien, har drömmen sedan länge förvandlats till en målsättning.

-Det är inte många år sedan det ansågs nästan ”larvigt” att överhuvudtaget prata om ett svenskt deltagande i en OS-basketturnering. Landslaget hade ju inte ens lyckats kvalificera sig till ett EM-slutspel på över tjugo år, säger förbundskapten Lars Johansson.

Positiva tongångar

I dag är det emellertid mer positiva tongångar i den svenska ”basketfamiljen”.

-Den här tjejgenerationen har brutit barriär efter barriär och kommit närmare och närmare drömmen. För oss skulle det vara en helt sagolik upplevelse att få vara med om ett OS, säger Lars Johansson.

En sak är påfallande numera då det svenska damlandslaget genomför sina träningspass - intensiteten, det upptrissade snacket mellan spelarna och blickarna.

-Vid vårens första EM-läger gjordes fys-tester och vi hade möte med vårt medicinska team, säger Lars Johansson.

Ett av huvudsyftena med lägret var att hantera olika screen- och rullsituationer. Att fräscha upp grunderna från tidigare säsonger så att de verkligen sitter.

Gnuggar fyra områden

Laget jobbar annars parallellt med fyra spelmässiga huvudområden: försvarsregler, omställningsspel, ”Set-up spel” och området mellan omställnings- och set up-spel. Allt börjar i mindre skala och sedan byggs antalet spelkombinationer på.

När det gäller spelarnas fysiska status tycker Lars Johansson att testerna gav ett viktigt kvitto.

-Vi gjorde ett lab-baserat test för första gången för maximal syreupptagningsförmåga. Resultaten där blev för mig ett kvitto på att vi i de fortsatta förberedelserna kan integrera konditionsträningen i basketspelet. Vi behöver inte genomföra någon renodlad distans-eller intervallträning utan boll. Glädjande är också att vi noterar stadiga förbättringar av resultaten i FYS-profilen där fler spelare nu ligger i det ”gröna området” som indikerar en fysik som håller på VM-och OS-nivå, säger Lars Johansson.

Verkliga nålsögat blir EM

För att förverkliga målsättningen och kvalificera laget för OS i Rio behöver de svenska damerna placera sig topp-fem i EM-turneringen. Klarar man av den uppgiften väntar kval mot segrarna från andra världsdelar. Men det verkliga nålsögat är den stundande EM-turneringen där är väldigt jämnt bakom ett par storfavoriter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper