Michael Meschi stadion (uppkallad efter den berömde Georgiske fotbollsspelaren) men även kallad Lokomotivi Stadion efter Tbilisis fotbollslag. Här kommer invigningen av EYOF Tbilisi att ske den 26 juli. Avslutningen kommer att ske den 1 augusti i OS-byn. Foto: SOK

Publicerad 6 maj 2015

80 dagar kvar till EYOF Tbilisi

Om 80 dagar är det dags för Europeisk Ungdomsolympisk Festival, EYOF i Tbilisi 2015. Den 26 – 31 juli står Georgiens huvudstad värd för sitt första olympiska event. Förberedelserna pågår för fullt och flera arenor är just nu under uppbyggnad.

Syftet med EYOF är att inspirera ungdomar runt om i världen att delta i idrott och att ta till sig de olympiska värderingarna. Under dessa tävlingar tävlar flera idrottsgrenar tillsammans som på riktiga OS. Det ingår invigning, olympiska elden, OS-by och avslutning vilket gör att denna tävling är en mycket värdefull erfarenhet inför framtida OS-deltagande.

Alla aktiva kommer att ha ca 30 minuter transport med buss från OS-byn. I New Tbilisi byggs nya arenor för friidrott, simning, gymnastik och volleyboll. Här byggs även ett hotell där domare och funktionärer kommer att bo. I centrum finns arenorna för handboll och tennis.

Längs floden Kura (Mtkuari) så radar övriga arenor upp sig såsom judo, basket, friidrottens inomhusträningsarena och volleybollens träningsarena. Cyklingen (landsväg) kommer att gå runt Tbilisi Sea två varv. Medans Time Trial kommer att genomföras på vägen, King David Avenue som kommer att stängas av för biltrafik.

OS-byn ligger endast dryga 30 minuter från samtliga arenor och består av 10 stycken niovåningshus som är nybyggda och som står klara att användas. Just nu byggs den stora matsalen som har kapacitet att ta emot 2500 matgäster samtidigt. I OS-byn kommer det även att finnas läkarmottagning, gym, pool, internetcafé, supermarket och möteslokaler.

De svenska truppledarna Mårten Fredriksson och Carina Skoog tillsammans med den officiella maskoten P.E.A.K.Y. Namnet står för Peak och Youth som skall associeras till fart och snabbhet. Foto: SOK

SOK:s ledare för den svenska truppen under EYOF i Tbilisi, Mårten Fredriksson och Carina Skoog var på plats den 23-26 april för att inspektera OS-byn, alla tränings-, och tävlingsarenor samt i övrigt få kännedom om så mycket information om tävlingarna som möjligt.

Sverige beräknas att åka med 45 aktiva och drygt 15 ledare och vi kommer att delta i tävlingarna (friidrott, cykling, gymnastik, Judo, simning, tennis).

Den svenska truppen kommer att presenteras den 13 juli.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper