Tomas Mårtensson, meteorolog,mäter snötemperaturen i spåren i PeyongChang. Foto: SOK

Publicerad 18 februari 2015

SOK testar snön i PeyongChang

2018 arrangeras vinter-OS i PeyongChang, Sydkorea. SOK har redan varit på plats för att testa snön och spår för längd och skidskytte samt få en bild av vädret under OS-perioden.

Tomas Mårtensson, meteorolog, och projektledare för "Snabba smala skidor 2018", tillsammans med Mats Eklund och Johan Wåhlström som båda är ansvariga för valla och glid för längdskidor respektive skidskytte. Foto: SOK.

Tillsammans med SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gjorde trion Tomas Mårtensson, meteorolog, Mats Eklund, längdskidor och Johan Wåhlström, skidskytte, ett första besök för att studera längd- och skidskyttespåren och snöstruktur.

-Det är väldigt torr snö och luft men det kan också bli väldigt blött fort eftersom det inte finns någon tjäle i jorden, konstaterade Johan Wåhlström.

Att de båda vallarna Eklund och Wåhlström kommer få ett tufft jobb under OS-veckorna 2018 i PeyongChang råder det inget tvivel om.

Olika vädertyper

-De olika vädertyper som vi kommer att möta blir en stor utmaning för vallarna. Temperaturen varierar inte i grader så mycket från några minus till någon plus men temeraturväxlingarna ger stora förändringar i snön, säger Tomas Mårtensson.

Att sedan spåren ligger blandat i sol och skugga underlättar inte heller arbetet.

-Vi följde temperaturen i snön under några dagar och det gav oss viktig information, säger Tomas Mårtensson.

Längdåkarnas stadion ligger vägg i vägg med skidskyttestadion och spåren ligger i samma område.

Kuperade banor

Banorna dras på en kuperad golfbana men inga av banrna kommer vara gemensamma för de båda diciplinerna.

-Man skulle kunna tro att det är flacka banor eftersom de ligger på en golfbana men så är det inte. Det kommer bli krävande och utslagsgivande banor men också bjuda på fin skidåkning. Vi filmade också banorna så att de som inte varit på plats ännu kan få en bild och känsla, säger Mats Eklund.

Nästa år kommer SOK att åka till PeyongChang för ytterligare tester med en större grupp skidtekniker. Allt för att vara så bra förberedda som det någonsin går inför spelen 2018.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper