J-O Waldner tackar för stödet. Foto: Jessica Gow/TT

Publicerad 1 januari 2015

J-O gav svenskarna pingisfeber

Med sitt spel skapade 38-årige J-O Waldner pingisfeber i Sverige under OS i Aten 2004. När han i den fjärde omgången trollade bort andraseedade Lin Ma, Kina, med 4-1, började det snackas i media om att ”den gamle” kanske skulle gå hela vägen – det vill säga mot ett nytt OS-guld tolv år efter guldet i Barcelona.

J-O Waldner efter bronsmatchen mot Liqin Wang från Kina. Foto: Jessica Gow/TT

J-O Waldner efter bronsmatchen mot Liqin Wang från Kina. Foto: Jessica Gow/TT

I kvartsfinalen ställdes J-O mot Timo Boll, Tyskland, och siffrorna blev också här 4-1 i Waldners favör. Det spel som J-O presterade bjöd på ett antal magiska bollar – bollar som bara världsartisten och bollgeniet J-O Waldner kunde prestera.

Med Waldner i en olympisk semifinal i singel var pingisintresset nästan hysteriskt i Sverige. I semifinalen väntade Seung-Min Ryu, Korea. För första gången i turneringen fick Waldner spela statistens roll. Nu märktes det att tröttheten kom smygande och inte bara den utan också en rygg som inte riktigt orkade med. Blivande OS-mästaren Ryu kunde ganska enkelt vinna med 4-1 men det var Waldner som hyllades mest efter semifinalförlusten.

Nu väntade spel om bronsplatsen men kinesen Liqin Wang kunde efter att ha förlorat första set vinna fyra raka set och därmed förpassa Waldner utanför prispallen.

J-O Waldner. Foto: Jessica Gow/TT

J-O Waldner. Foto: Jessica Gow/TT

I dubbel avancerade Waldner i par med Jörgen Persson till kvartsfinal där det danska paret Michael Maze/Finn Tugwell, som senare tog brons, blev för svåra.

Även i dubbeln häpnade experterna över de två åldermännens, sammanlagd ålder på de båda var 77 år, framfart. Speciellt matchen i tredje omgången mot andraseedade Linghui Kong/Hao Wang, Kina, bjöd på dubbel i absolut världsklass av svenskarna.

J-O Waldner och Jörgen Persson i dubbelturneringen, Aten 2004. Foto: Jessica Gow/TT

J-O Waldner och Jörgen Persson i dubbelturneringen, Aten 2004. Foto: Jessica Gow/TT

Även om det inte blev några svenska medaljer i bordtennisen så är det många som kommer att minnas OS-turneringen med ett leende på läpparna. Inte minst Jan-Ove Waldner!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper