Linnea Ström puttar. YOG Nanjing 2014. Foto: Linda Sandgren, SOK

Publicerad 1 januari 2015

Golfens olympiska historia

Golf är en av de äldsta existerande regelförda idrotterna.

Den första regeln i golfens regelbok säger att i golf gäller att spela en boll med en klubba från en utslagsplats till ett hål med ett eller flera slag i enlighet med reglerna.

Den första regelboken fastställdes 1754 i St Andrews i Skottland. Vissa efterforskningar visar dock att en liknande sport praktiserades tidigare i Nederländerna.

Namnet var "colf" eller "kolven" och idrotten togs med till de brittiska öarna under 1400-talet. Dagens regelverk och tävlingsformat härstammar från mitten av 1700-talet. De första kvinnliga tävlingarna etablerades i slutet av 1800-talet.

Idag utövas idrotten av mer än 60 miljoner kvinnor och män världen över. Golfen är en av få idrotter som fortfarande har amatörregler och där amatörer och proffs separeras i tävlingssammanhang.

Det finns inga officiella världsmästerskap i golf. Världens bästa spelare gör upp i fyra sk. majortävlingar, både för herrar och damer.

Golf fanns med på det olympiska sommarprogrammet 1900 och 1904. 1900 tävlades det om två medaljer, en för damer och en för herrar. 1904 i St Louis ersattes damtävlingen av en lagturnering. Sedan dess har inte golf funnits med på programmet. Från och med IOK:s session 2009 röstades Golf in på det Olympiska programmet i Rio 2016 och 2020.

Marcus Kinhult och Linnea Ström, guldmedaljörer i mixed vid Världsungdoms-OS i Nanjing 2014. Foto: Linda Sandgren, SOK

Åter på OS-scenen 2014

I det olympiska sammanhanget gjordes dock återinförandet av golf redan 2014 vid Världsungdoms-OS i Nanjing 2014 då tre tävlingar fanns med på programmet, pojkar och flickor individuellt samt en mixed lagtävling.

Sverige tog då sina första olympiska golf-medaljer genom Linnea Ström och Marcus Kinhult som vann mixed tävlingen. Marcus Kinhult tog även silver i pojkarnas individuella tävling.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper