Publicerad 27 april 2023

Första dussin aktiva klara för Europeiska Spelen

Ett dussin svenska deltagarna har tagits ut till Europeiska Spelen i Polen. De uttagna är en karateutövare, sex badmintonspelare och fem som ska tävla i taekwondo.

Europeiska Spelen avgörs i Polen med Krakow som huvudort 21 juni till 2 juli i år. Tävlingarna är viktiga OS-kval i många idrotter och dessutom gäller spelen som EM för en rad idrotter.

De första uttagna svenskarna är badmintonspelarna Edith Urell, Felix Burestedt, Moa Sjöö, Tilda Sjöö, Joel Hansson och Melker Zickerman Bexell. Edith och Felix spelar singel, medan syskonen Sjöö och paret Hansson/Zickerman Bexell spelar dubbel.

I taekwondo är de uttagna Ebrahim Marwan (54 kg), Josef Alami (58 kg), Ali Alian (68 kg), Mohammed Chehade (74 kg) och Tindra Andersson (62 kg).

I karate blir Anna-Johanna Nilsson enda deltagare i 61-kilosklassen i kumite.

- Den första uttagningen av ett dussin aktiva till Europeiska Spelen är nu gjord. Vi kommer att fortsätta med uttagningarna under maj månad. Totalt blir truppen ungefär 80 svenskar som kommer att tävla i Polen, där tävlingarna är mycket viktiga för många idrottare på vägen till OS i Paris 2024, säger truppchefen Peter Reinebo.

Bland de idrotter som har olympiska kval märks badminton, bågskytte, breaking, kanotslalom, simhopp, modern femkamp, rugby, skytte, bordtennis, boxning, fäktning, taekwondo och triathlon. Dessutom delas det ut EM-medaljer i idrotter som karate, kanot, kanotslalom, simhopp, modern femkamp och beachhandboll. Dessutom avgörs friidrottens lag-EM inom ramen för tävlingarna. Andra idrotter som finns med på programmet är bland andra muaythai, kickboxning och padel.     

Europeiska Spelen förväntas locka cirka 7 000 deltagare och totalt delas det ut medaljer i 249 grenar. Ryssland och Belarus tillåts inte tävla i Europeiska Spelen.

Fakta/Uttagning till Europeiska Spelen

Badminton

  • Singel: Edith Urell, Felix Burestedt.
  • Dubbel: Moa Sjöö/Tilda Sjöö, Joel Hansson/Melker Zickerman Bexell

Taekwondo

  • Ebrahim Marwan (54kg)
  • Josef Alami (58kg) 
  • Ali Alian (68kg)
  • Mohammed Chehade (74kg) 
  • Tindra Andersson (62 kg) 

Karate

  • Anna-Johanna Nilsson (61 kg, kumite)

Läs mer

Krakow 2023

Partners

Huvudsponsorer, logotyper