Publicerad 29 januari 2022

Leo Johansson i karantän

Längdåkaren Leo Johansson är satt i karantän efter att ha testat positivt för covid-19 vid ankomst till Kina.
- Ett tråkigt besked för Leo och för truppen. Men inga andra i längdlandslaget testade positivt vid ankomst, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Leo Johansson testade positivt för covid-19 inför träningslägret i Italien för två veckor sedan och skötte därför sin egen uppladdning på hemmaplan i Sverige utan kontakt med det övriga längdlandslaget. Han lämnade sex negativa PCR-test innan avresan till Kina. Men när Leo anlände till Peking under fredagen testade han åter positivt. Hans status konfirmerades via ett andra test under lördagen.

- Vårt medicinska team har gjort bedömningen att hans positiva tester är ett resultat av hans tidigare smitta. Vi bedömer att han i dagsläget inte är smittsam, säger Peter Reinebo.

- Leo kan återvända från sin karantän när han lämnat två negativa test med 24 timmars mellanrum.

Enligt spelreglerna för OS, Playbook, kommer de som satt i närheten av Leo Johansson under resan till Kina att klassas som nära kontakter (close contact). Det rör sig om Marcus Grate och Calle Halfvarsson.

- Marcus och Calle kommer att kunna träna och tävla som vanligt under OS. Vi följer Playbook och ser till att de som klassas som nära kontakter följer ett särskilt protokoll, säger Peter Reinebo.

Längdtävlingarna i Peking inleds med damernas skiathlon den 5 februari. Herrarnas första tävlingsdag är åtta dagar bort, den 6 februari.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper