Rodelsyskonen Svante och Tove Kohala samt skidskytten Malte Stefansson är klara för OS i Peking. Foto: TT

Publicerad 16 januari 2022

Rodelsyskon och Stefansson ger 109 OS-svenskar

Den svenska OS-truppen till Peking innehåller nu 109 namn. Senaste att få klartecken är skidskytten Malte Stefansson samt rodelsyskonen Tove och Svante Kohala.
– Roligt att få lämna klartecken till ytterligare en idrott samt att göra klart uttagningen för ett av våra starkaste landslag, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Det var inte långt borta att Sverige skulle få skicka maximala sex skidskyttar även på herrsidan, det avgjordes i samband med lördagens stafett i Ruhpolding. Efter söndagens jaktstart blev det klart att Malte Stefansson tas ut i skidskyttetruppen som stafettåkare. Den 21-årige talangen har tagit sin första poäng i världscupen i år i och med 40:e plats i jaktstarten i Hochfilzen. Det var även i Hochfilzen som Stefansson ingick i det stafettlaget som slutade på femte plats.

Truppen klar

– Malte är en skidskytt med en ljus framtid. Han blir en tillgång för truppen i Peking och förhoppningsvis i flera olympiska spel framåt, säger skidskyttets huvudtränare Johannes Lukas.

Stefansson kompletterar den redan uttagna kvartetten med Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Peppe Femling.

Även Oskar Brandt fortsätter förbereda sig på hög höjd i Italien inför spelen i Kina, men i rollen som reserv.

Syskonen Kohala

De rodelåkande syskonen Tove och Svante Kohala tas båda ut via framtidskriteriet. Syskonen har sedan tidigare olympisk rutin från världsungdoms-OS i Lillehammer 2016, där Svante slutade tolva och Tove blev 19:e. Den här säsongen har den 23-årige Svante upprepade placeringar kring 30 och bättre i världscupen. Tove är 20 år och har varit 26:a i världscupen två gånger om, senast under söndagen.

Rodel blir en riktig familjeaffär i OS, då pappa Hans kommer att coacha.

– Enormt roligt att vi får chansen att representera Sverige i OS. Det betyder mycket för oss och för sporten. Vi var i Kina för att testa olympiska banorna i november och har haft bra stöttning av SOK i våra förberedelser, säger Hans Kohala.

SOK gör nästa uttagning inför spelen på tisdag den 18 januari.

OS i Peking invigs den 4 februari.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper