Mona Brorsson och Stina Nilsson tar damernas två sista skidskytteplatser till OS i Peking. Foto: TT

Publicerad 16 januari 2022

Brorsson och Nilsson tas ut till OS

Skidskyttarna Mona Brorsson och Stina Nilsson tas ut vinter-OS i Peking.
– Två rutinerade tidigare OS-medaljörer som gett starka formbesked den senaste tiden, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Mona Brorsson och Stina Nilsson kompletterar en mycket stark svensk damtrupp till OS i Peking som sedan tidigare innehåller Linn Persson, Anna Magnusson samt Hanna och Elvira Öberg. De svenska skidskyttdamerna har radat upp framgångar i världscupen under säsongen.

– Mona och Stina har under de senaste veckorna visat både mig och SOK att de har kapacitet att tillhöra världstoppen. Jag är oerhört stolt över vad damlaget presterat hittills i vinter, även då kampen om OS-platser har varit i fokus. Jag och SOK är överens om att vi kommer att ha ett väldigt starkt lag på alla distanser som körs under OS i februari, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Silver i stafett

Mona Brorsson var med i stafettlaget som tog OS-silver i PyeongChang 2018. Den här säsongen har 31-åringen haft sju individuella lopp bland de 18 främsta, med en niondeplats som bäst inför söndagens jaktstart i Ruhpolding.

– Jag är jätteglad över att få åka till OS igen och oerhört stolt över att lyckas ta en plats i det här otroligt starka laget. De sista veckorna har verkligen visat på bredden av toppen i det svenska laget, där många har presterat som bäst när pressen har varit som allra störst, säger Mona Brorsson.

Fem OS-medaljer i längd

Stina Nilsson lämnade längdspåren i Sydkorea för fyra åren med ett guld (sprint), två silver (sprintstafett och stafett) och ett brons (tremilen). Hon tog även brons i sprintstafetten i Sotji 2014. Under sin första hela världscupsäsong som skidskytt har 28-åriga Nilsson haft fyra individuella placeringar topp-16. Bästa individuella resultatet var som nummer tio i jaktstarten i Hochfilzen.

– Jag är så himla stolt över den resa som jag hittills har gjort som skidskytt. På ett sätt så är jag ju på väg att få uppleva ett tredje OS, men för mig så känns det som mitt första. Jag drivs av utmaningar och inspireras hela tiden av det landslag och det tränar- och ledarteam som jag har privilegiet att få utvecklas tillsammans med. Jag längtar efter att få uppleva mitt första OS som skidskytt, säger Stina Nilsson.

Efter tävlingarna i Ruhpolding kommer skidskyttarna att förbereda sig inför OS på hög höjd i Italien. Där kommer även Johanna Skottheim att delta.

– Johanna har visat att hon är en åkare av hög internationell kvalité. Vi har i samspel med SOK erbjudit Johanna Skottheim att vara en del av de förberedelserna som reserv om någon av de uttagna av någon anledning inte skulle kunna göra resan till Kina, säger Johannes Lukas.

OS invigs i Peking de 4 februari. Skidskyttetävlingarna inleds den 5 februari.

FAKTA/Skidskyttedamer i Peking

  • Hanna Öberg
  • Elvira Öberg
  • Linn Persson
  • Anna Magnusson
  • Mona Brorsson
  • Stina Nilsson

Partners

Huvudsponsorer, logotyper