SOK:s mål för Peking 2022 – bästa vinterspelen hittills
Sveriges Olympiska Kommitté har ett offensivt mål för truppen som åker till vinter-OS i Peking.
– Vi siktar på att göra Sveriges starkaste vinterspel genom tiderna, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.
När den svenska truppen tog 14 medaljer i PyeongChang var det dittills det starkaste resultatet i vinter-OS genom tiderna. Sverige var då sexa i totala nationskampen och de svenska damerna var bästa nation.
Nu siktar SOK på att överträffa de resultaten och chansen finns om man ser till truppens kapacitet och det antal toppositioner som statistiken räknar fram. En topposition är om en aktiv, ett stafettlag eller ett lag senaste säsongerna i en gren nått pallen upprepade gånger på världscupen eller på VM.
– Vi räknar med att den svenska OS-truppen har 30 toppositioner och med ett utfall på höga 50 procent blir det i sådana fall 15 medaljer, men även ett medaljutfall på 40 procent är mycket bra, säger Peter Reinebo.
Starkare trupp än PyeongChang
Den svenska truppen kom hem med 14 medaljer från Sydkorea för fyra år sedan fördelat på sju guld, sex silver och ett brons. Vid OS i Sotji 2014 tog den svenska truppen totalt 15 medaljer: två guld, sju silver och sex brons.
-Medaljutfallet 2014 och 2018 var fantastiskt bra och det blir mycket svårt att nå de resultaten, samtidigt är truppen som vi skickar till Peking på förhand något starkare än truppen som åkte till PyeongChang, säger Peter Reinebo.
OS-truppen kompletteras under de kommande veckorna och skrivs in den 23 januari.
– Vi räknar med att truppen till slut innehåller 110-115 idrottare, säger Peter Reinebo.
Fermbäck nummer 104
Den svenska OS-truppen innehåller just nu 104 namn, inräknat de två ishockeytrupper som ska presenteras under nästa vecka. Den senaste i raden av uttagna är alpinåkaren Elsa Fermbäck.
Fermbäck leder slalomcupen i Europacupen den här säsongen efter en seger, en andraplats och en tredjeplats. I våras var hon 14:e i världscuptävlingen i Åre och nu i slutet av december blev hon 21:a i slalomen i Lienz.
– Jag har känt att jag haft bra åkning och med resultatet i Lienz kände jag att det fanns en möjlighet, säger 23-åringen om OS-platsen.
Elsa Fermbäck tas ut via framtidskriteriet.
OS i Peking invigs den 4 februari, men de första svenskarna börjar tävla redan den 2 februari.
FAKTA/Medaljer i vinter-OS
Svenska medaljer i vinter-OS den senaste 20 åren:
- Salt Lake City 2002: 7 medaljer – 0 guld, 2 silver, 5 brons
- Turin 2006: 14 medaljer – 7 guld, 2 silver, 5 brons
- Vancouver 2010: 11 medaljer – 5 guld, 2 silver, 4 brons
- Sotji 2014: 15 medaljer – 2 guld, 7 silver, 6 brons
- PyeongChang 2018: 14 medaljer – 7 guld, 6 silver, 1 brons
FAKTA/OS-truppen hittills
Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Elsa Fermbäck, Mattias Rönngren, Elsa Fermbäck, lag team event.
Backhoppning: Frida Westman.
Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin, Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Almida de Val
Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson.
Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).
Längd: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Jens Burman, Marcus Grate, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, Oskar Svensson, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.
Puckelpist: Albin Holmgren, Ludvig Fjällström, Walter Wallberg.
Skidskytte: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.
Skicross: Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg.
Skridsko: Nils van der Poel.
Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.