Mattias Rönngren, Alexandra Edebo, Elvira Öberg, William Poroma och Maja Dahlkvist är fem av de 18 aktiva som fick OS-biljetten till Peking 2022 strax innan jul. Foto: TT

Publicerad 21 december 2021

Minst 100 svenskar kommer tävla i Peking

Den svenska OS-truppen växer. Med 19 nya namn in i truppen är det nu klart att minst 100 svenskar åker till Peking. OS-biljetter under tisdagen till åtta längdåkare, fem skidskyttar, två alpinåkare, två puckelåkare, en skicrossutövare och en backhoppare.
– Vi är på väg mot en stor och stark OS-trupp, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

De 19 som fick en tidig julklapp under tisdagen är:

  • Längdskidor: Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa.
  • Skidskytte: Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg, Peppe Femling, Jesper Nelin.
  • Alpint: Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren.
  • Puckelpist: Walter Wallberg, Albin Holmgren.
  • Skicross: Alexandra Edebo.
  • Backhoppning: Frida Westman.

13 längdåkare uttagna

Maja Dahlqvist har dominerat i längdsprint hittills under säsongen, med fyra raka individuella segrar och dessutom seger i sprintstafett tillsammans med redan OS-klara Jonna Sundling. På damsidan har skadade Linn Svahn tackat nej till att tävla i OS. I truppen ges nu även platser till Emma Ribom (fyra och sex i fristilssprintar) och Moa Olsson (åtta i jaktstarten i Ruka, med tredje bästa tid). Både Emma och Moa var med i det lag som spurtade ned Norge och slutade tvåa i stafetten i Lillehammer tillsammans med redan OS-klara Frida Karlsson och Ebba Andersson.

På herrsidan tas sprintåkarna Marcus Grate (sexa i Lillehammer) och Anton Persson (åtta i Davos) ut till OS i Peking. Johan Häggström och William Poromaa ingick tillsammans med redan OS-uttagna Oskar Svensson och Jens Burman i det stafettlag som slutade fyra i VM i våra. Poromaa var dessutom topp-tio i två individuella VM-lopp. Leo Johansson tas ut också han ut som stafettåkare efter att ha slutat 13:e i jaktstarten i Ruka.

I längd finns nu 13 uttagna åkare och totalt finns maximalt 16 kvotplatser att fördela, åtta män och åtta kvinnor.

– Jag är väldigt belåten med truppen som den ser ut. Vi har en väldigt stark konkurrenssituation, särskilt på damsidan. Där kommer vi att göra ytterligare uttagningar i januari, säger längds landslagschef Anders Byström.

Åtta skidskyttar med OS-biljett

Skidskytten Elvira Öberg tog karriärens första två individuella världscupsegrar den gångna helgen och visat fin form under hela säsongen. Hon får sällskap i Kina av redan uttagna storasystern Hanna Öberg, samt Anna Magnusson (två tolfeplatser individuellt i världscupen) och Linn Persson (tre gånger topp-tio). Det svenska damstafettlaget har redan två pallplatser (en seger) i världscupen i år.

På herrsidan tas både Jesper Nelin och Peppe Femling ut som stafettåkare tillsammans med redan OS-klar Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Nelin och Femling var med och vann guld redan i PyeongChang 2018. Den här säsongen har Nelin varit tolva som bäst individuellt och Femlings bästa världscupplacering är 24:a.

I skidskytte finns nu fyra uttagna damer och lika många herrar. Max sex platser per kön finns när nationspoängen som avgör antalet kvotplatser räknas ihop efter tävlingarna i Ruhpolding den 16 januari.

– Vi har haft en fantastisk säsong hittills och ser mycket fram emot att tävla i Peking i februari. Vi kommer att göra fler uttagningar i januari, säger huvudtränare Johannes Lukas.

Fler uttagningar i januari

I alpint tas JVM-guldmedaljören Hanna Aronsson Elfman ut via framtidskriteriet. Hon har hittills i år varit topp-15 som bäst i världscupen. Mattias Rönngren tas ut för att åka i lagtävlingen, där han var med i laget som tog silver på VM i fjol tillsammans med redan OS-uttagna Sara Hector och Kristoffer Jakobsen. Rönngren har i år varit 21:a som bäst i världscupen. Sedan tidigare är även Anna Swenn-Larsson OS-klar i alpint.

Backhopparen Frida Westman tas ut via framtidskriteriet. Frida, som fyller 21 i januari, har i år två placeringar topp-15 i världscupen.

Puckelpiståkaren Walter Wallberg har kommit tillbaka efter knäskada och visat fin form den senaste veckan, med en femteplats och en andraplats i världscupen i Frankrike. Även Albin Holmgren är klar för OS. Han var tvåa vid världscuptävlingen i Idre och 20-åringen tas ut via framtidskriteriet. Ludvig Fjällström är sedan tidigare OS-klar.

Skicrossåkaren Alexandra Edebo har också kommit tillbaka efter en skadeperiod efter sin världscupseger i fjol. Hon var nia i världscupen i Arosa den 14 december. Alexandra gör sällskap med i Sandra Näslund i OS. På herrsidan är Viktor Andersson samt bröderna Erik och David Mobärg klara för Kina.

Sedan tidigare har 33 idrottare fått klartecken att tävla under vinterspelen i Peking. Med 48 ishockeyspelare kvar att ta ut i januari och dagens 19 uttagningar är det klart att minst det blir minst 100 aktiva i den svenska OS-truppen.

– Vi tror att truppen till slut kommer att innehålla 110-115 namn. Vi kommer att göra ytterligare uttagningar i januari då vi även ska sätta medaljmålet för truppen, säger SOK:s verksamhetschef och truppchef Peter Reinebo.

Nästa OS-uttagning sker den 11 januari. Tävlingarna i Peking inleds den 2 februari, invigningen sker den 4 februari och tävlingarna avslutas den 20 februari.

FAKTA/OS-truppen hittills

Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren, lag team event.

Backhoppning: Frida Westman.

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin, Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Almida de Val

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson.

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).

Längd: Jonna Sundling, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Moa Olsson, Jens Burman, Oskar Svensson, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.

Puckelpist: Albin Holmgren, Ludvig Fjällström, Walter Wallberg.

Skidskytte: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.

Skicross: Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg.

Skridsko: Nils van der Poel.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper