Urban Lindgren

Längdskidor

Urban Lindgren

Piteåkaren nådde sin största framgång inom längdskidåkningen vid VM i Lahtis 2001. Han var startman i stafettlaget som tog silver. Visserligen var laget trea in i mål, men det var i det här mästerskapet som alla de bästa finländarna (Mika Myllylä, Harri Kirvisniemi, Janne Immonen) åkte dit för doping. Förutom Lindgren ingick Mathias Fredriksson Länk till annan webbplats., Magnus Ingesson Länk till annan webbplats. och Per E Länk till annan webbplats.lofsson i det svenska silverlaget.

Året därpå fanns förhoppningar om en ny stafettframgång, nu i OS i Salt Lake City. Men det forna silverlaget var decimerat. Elofsson var sjuk och Ingesson skadad. Nu blev det i stället den sämsta svenska olympiska stafettinsatsen dittills med en slutlig 13:e plats. 5.14 efter vinnarlaget. Precis som på VM var Urban Lindgren startman. Han hängde bara med i två kilometer innan han började tappa. Vid växlingen var Sverige på 13:e plats, 1:29 efter täten. På andrasträckan kom Matthias Fredriksson ytterligare efter. Niklas Jonsson körde upp laget till 11:e plats på tredje, men på sista föll Morgan Göransson rejält tillbaka.

I OS körde Urban Lindgren också 15 km klassisk stil, där han slutade på 17:e plats.

Efter karriären fortsatte Urban ett tag att jobba med landslaget som vallare.

2017 var Lindgren med om en mycket otäck skoterolycka och var nära att mista livet. Först låg han nedsövd under tre veckor och när han vaknade till medvetande igen var han helt förlamad. Sakta kunde han börja träna i hopp att kunna gå igen. Genom att precis som inom idrotten sätta upp delmål och idogt träna lyckades Urban att kämpa sig tillbaka. Hans största prestation som idrottsman och människa!

Fakta

  • Förening/klubb: Piteå Elit SK
  • Födelseort: Morjärv, Kalix
  • Född: 1973-04-18

Resultat

Salt Lake City 2002

  • 13:e Stafett 4x10 km
  • 17:e 15 km (k)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper