På 18 månader växte Ludmila Engquist från anonym utlänning i Kungsängen till drottning över Idrottssverige. Medlet var dubbla mästerskapsguld till ett land som aldrig har haft en kvinnlig olympia- eller världsmästare inom friidrotten. Bakgrunden är att en handelsresande i stavar, spjut och annat idrottsmaterial hamnade i Sovjet under perestrojkan.
Idrottsmännen bad honom ta hand om deras affärer och hux flux var han agent. Johan Engquist var namnet och Ludmila Narozjilenko en av hans kunder. Ludmila var en av världens bästa häcklöperskor. Tränad av sin man Nikolaj var hon nybliven europamästare inomhus. Året därpå, 1991, är hon fullständigt överlägsen och vinner VM i Tokyo, men skäller ut sin dåvarande agent för att han inte är professionell nog.
Ludmila är uppväxt under knappa förhållanden i Tambov, 40 mil sydost om Moskva. Hon började som gymnast och flyttade till Sibirien när Röda Armén ändrade faderns kommendering. Ludmila blev emellertid för lång för piruetterna och när gymnastiklärarens man en dag fick se den långväxta Ludmila övertygade han sin hustru om att den gängliga tösen skulle passa bättre i hans friidrottsgrupp. Ludmila gick över till löparbanorna och trots krossade gymnastikdrömmar lekte livet. Löpträningen var rena semestern i jämförelse med vad hon utförde i gymnastiksalen. När Ludmila fyllde 17 flyttade familjen tillbaka till Tambov. Ludmila började läsa till lågstadielärare på universitetet och fick Nikolaj Narozjilenko som löptränare. Nikolaj blev ganska snart också hennes livskamrat. Året därpå födde Ludmila dottern Natasja. 1986 var den 22-åriga mamman 89:a på världsrankingen, med 30 sovjetiskor och en svenska, Ann-Louise Skoglund, före sig. Resultatnivån höjs betydligt när Ludmila flyttar till Krasnofar. Hon blir uttagen till OS i Söul, men där faller hon över en häck i semifinalen.
När Ludmila kommer till Barcelona-OS är hon obesegrad hela säsongen. Ludmilas förhållande med Nikolaj knakar däremot i fogarna på grund av alkoholen och lyckan vänder även på tävlingsbanan. En lårskada sätter stopp för gulddrömmarna i Barcelona. Ludmila kvalificerar sig till semifinal, men kan inte ställa upp. Under tiden växer affärerna med Johan från ekonomi till kärlek.
1993 får Narozjilenkos löparkarriär ett abrupt slut. Anabola steroider spärrar vägen. Den 13 februari, i franska Liévin, tangerar Ludmila sitt eget världsrekord på 60 meter häck inomhus. Hon hinner slå världsekordet tre gånger under vintern innan det blir känt att dopingprovet från tävlingen i Liévin visar spår av anabola steroider. Resultaten ogiltigförklaras. Ludmila bedyrar sin oskuld, men blir avstängd i fyra år. Nikolaj erkänner senare att han blandat ner det förbjudna preparatet i hennes proteinpulver. Han var svartsjuk på Johan. I instans efter instans blir Ludmila frikänd. Först fyra gånger i civila domstolar i Ryssland och sedan, i slutet av 1995, av friidrottens världsförbund, IAAF. Då inleds en ny strålande löparkarriär, nu i Ludmila Engquists namn.
I slutet av maj 1996 dyker plötsligt namnet Engquist upp. Den obekanta häcklöperskan vinner i Lille med en tid långt under det svenska rekordet. Ett svenskt pass dyker snabbt upp och Ludmila vinner OS i blågult, det första av en svensk dam. Året efter vinner hon även VM i Aten.
Svenskryskan drabbades senare av bröstcancer och tvingades till både operation och cellgifts-behandling. Sensationellt nog gjorde hon ändå comeback under 1999 och tog ett förbluffande brons i VM i Sevilla.
Efter friidrottskarriären påbörjade hon en satsning på bob. Hon avbröt satsningen i november 2001 då det avslöjats att hon testats positivt för anabola steroider i samband med träning i Hunderfossen i Lillehammer.
Efter det blev hon persona non grata i Sverige och lever idag en undanskymd tillvaro på Ekerö. Hon vann förutom dessa meriter två SM-guld och två medaljer på inne-VM (guld och silver).
KÄLLA: Olympiaboken