Gösta Sandberg

Fotboll

Knivstafödde Sandberg var en kraftnatur på vänsteryttern som slog igenom i Allsvenskan och landslaget 1951. På våren 1952 smällde han in ett klassiskt mål på Skottland på Råsunda. Ett av de hårdaste skott som dittills setts i fotbollsborgen.
I Helsingfors-OS spelade Sandberg samtliga fyra matcher och sköt ett mål. Målet var mycket viktigt och kom i kvartsfinalen mot Österrike (3–1). Sverige låg med tio minuter kvar under med 1–0 när Sandberg fick iväg ett skott. Träffen var inte den renaste, men målvakten Nikolai lät sig överlistas.
Totalt spelade Gösta 52 A-landskamper (10 mål) 1951–61 och tilldelades Guldbollen 1956. Han blev Djurgården trogen genom hela sin allsvenska karriär (300/70), de sista säsongerna som vänsterhalv. SM-guld 1955, 59, 64 och 66.
Han var också allsvensk för DIF och landslagsman i såväl ishockey (11/3 plus 2/1 mot klubb-/kombinationslag – EM-brons vid VM i Schweiz 1961) som bandy (2). I ishockey SM-guld med Djurgården 1958, 59, 60, 61, 62 och 63.
”Knivsta” var under två olika perioder allsvensk tränare för Djurgården. Han utsågs vid två tillfällen till ”Århundrades Djurgårdare”.
Gösta Sandberg avled på vägen hem från Stockholmsderbyt AIK–Djurgården (3–1) 2006.
KÄLLA: Olympiaboken