Det alpina ledarteamet tillsammans med SOK:s fysios. Fia Bringby, Mathias Moberg, Cecilia Kalla, André Björk, Erika Holmberg och Odin Hjartarson. Foto: SOK.

Publicerad 28 januari 2024

Morgondagens OS-tränare

Ungdoms-OS är inte bara till för unga aktiva. SOK uppmuntrar förbunden att skicka unga ledare för att ge även dem mästerskapserfarenhet i sin roll som tränare. Vi tog ett snack med tränaren Erika Holmgren som är en av de alpina tränarna i ungdoms-OS i Gangwon.

Av Gangwontruppens 31 ledare är var tredje född på 90-talet. 10 är kvinnor, 21 är män. Några är också med i SOK:s satsning på kvinnliga tränare, som har som skarp målsättning att fördubbla antalet kvinnliga tränare i de olympiska tränartrupperna till OS 2028 och 2032. En av dem är Erika Holmberg som till vardags är tränare på Malungs skidgymnasium. Nu är hon på väg hem från spelen med det framgångsrika alpina laget som tillsammans kammade hem fem medaljer i slalombackarna i Jeongseon.

De alpina laget jublar efter de två första medaljerna till Alexander Ax Swartz och Liam Liljenborg i pojkarnas kombination. Foto: Joel Marklund, OIS.

Sverige ställde upp med sex åkare, tre tjejer och tre killar, och de tog sammanlagt fem alpina medaljer i Gangwon, tre silver och två brons. Två av åkarna, Liam Liljenborg och Elliot Westlund går på Malungs skidgymnasium, så dem känner Erika sedan tidigare.

Laget lyfte varandra

- Det har varit helt fantastiskt. Åkarna har varit ett superhärligt gäng som gett allt och stöttat varandra som ett lag. De har varit oerhört proffsiga som hela tiden jobbat för varandra, det är jag väldigt stolt över. Tränare från andra länder har kommit fram och varit väldigt imponerade, dels åkarnas prestationer men också deras sportsmanship, säger Erika Holmberg.

Erika berättar att de gick igenom med alla åkare varför de är där, att de tävlar för varandra som ett lag där man ger sitt yttersta, hjälper varandra och respekterar sina motståndare. Och att de som ledare är där för att hjälpa dem att göra sitt bästa. Inga krav på resultat, men uppmuntran om att våga satsa och ge sitt allt.

De alpina ledarteamet på plats har bestått av fem personer. Erika och André Björk som även han är skidgymnasietränare har varit coacher. Mathias Moberg från förbundet har skött den övergripande logistiken och Odin Hjartarson, som fortfarande själv är aktiv, har stöttat åkarna på start tillsammans med fysion Fia Bringby.

Tränarna André Björk och Erika Holmberg tillsammans med åkarna Alexander Ax Swartz och Liam Liljenborg. Foto: SOK.

- Vi har haft väldigt tydliga roller och det tror jag underlättar för åkarna. Vi har också varit väldigt noga med att gå igenom med varje åkare hur de vill ha det under tävlingen. Hur de vill att jag ska coacha dem, vad de vill ha i banrapporten och så för att de ska känna tillit och trygghet. Det har varit väldigt viktigt eftersom jag inte känner alla sedan innan, berättar Erika.

André Björk, Mathias Moberg, Odin Hjartarson, Erika Holmberg och Astrid Hedin efter första åket i flickornas storslalom. Foto: SOK.

Coachar efter karriären

Erika Holmberg började själv sin internationella karriär med ett ungdoms-OS i Monthey 2005. Men när skadorna satte stopp för hennes egna karriär var coachrollen ett självklart val.

- Jag hade inte uppnått hälften av mina mål och visioner med min egen åkning så därför ville jag istället försöka hjälpa andra. Det har gett mig jättemycket. Jag är en känslomänniska och jag gläds lika mycket åt när min aktiva lyckas. Idrott är ett lagarbete som är helt fantastiskt, säger Erika Holmberg.

De andra tränarna från SOK:s projekt Olympisk offensiv kvinnliga tränare är Emelie Walheim från skidskytte och Fanny Sjöberg, curling. Andra unga tränare är exempelvis huvudtränaren för det så framgångsfulla skicrosslaget – Axel Frost – på världsungdoms-OS i Innsbruck 2012.

- Ungdoms-OS är perfekt för att se och lära, både vi ledare och de aktiva. De flesta av ungdomarna gör sin internationella mästerskapsdebut och bekanta sig med media och dopingkontroller för första gången. Det är en väldigt spännande upplevelse och vi ska framförallt ha kul, sade Emelie Walheim strax innan de reste i väg till Sydkorea.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper