18 av de 20 tränarna i Olympisk offensiv kvinnliga tränare på Bosön i september 2021. Foto: SOK

Publicerad 24 september 2021

Tränare som håller över tid

Att hålla över tid som tränare var den röda tråden som stöttes och blöttes när tränarna i Olympisk Offensiv kvinnliga tränare, OOKT, träffades fysiskt för första gången på Bosön.

18% av tränarna och förbundskaptenerna i sommarens OS-trupp var kvinnor. En siffra som SOK vill få upp till 35-50% vid OS 2028 och 2032. För att nå dit startades projektet Olympisk Offensiv kvinnliga tränare i våras där 20 tränare från 14 sommaridrotter ingår. Projektet genomförs tillsammans med de olympiska förbunden som har åtagit sig att satsa på deltagarna och matcha fram dem med sin landslagsverksamhet som mål.

- Idrottssverige är i behov av fler tränare och jag är övertygad om att kvinnor kan bidra till att vi lyfter frågor som hållbarhet i tränarrollen överlag. Kvinnor är bättre än män på att ifrågasätta hur de får arbetet att fungera ihop med familjeliv och vardagen. Även om problemet egentligen är detsamma för männen, berättar Olle Anfelt är beteendevetare på SOK.

Tre kvinnor runt ett bord, en håller ett barn i famnen.

Therese Larsson, golf, Janie Ahlström, gymnastik och Emma Hawke, klättring tillsammans med sin dotter diskuterar hållbarheten i sina tränarroller. Foto: SOK

Just hållbarhet i tränarrollen var ett tema under de två dagarna som tränarna träffades på Bosön.

- Alla vill ha engagerade tränare. Men man måste vara medveten om att de som brinner också kan bli utbrända. Precis som när vi pratar om periodisering av belastning och återhämtning i träningen så behöver också du som tränare tänka på att det måste finnas utrymme för återhämtning om du ska klara av ditt arbete över tid, säger Göran Kenttä, lektor i idrottspsykologi på GIH.

Reflektionerna kring hållbarhetstänket öppnade för många tankar hos deltagarna.

"Det är väldigt närvarande i var jag befinner mig just nu. Det måste hända något" och "Jag är både förvånad och tacksam över att den här frågan tas upp" och "Man inser att man står inför dessa utmaningar själv" var några av kommentarerna som kom upp.

Vad är en bra tränare?

Therese Alshammar gav elitidrottarens bild av att möta olika tränare i sin karriär. Hon upplevde omkring 50 tränare under simkarriären och det lämnade henne med både positiva och negativa erfarenheter.

- Som 13-åring gick jag från att vara en medioker bröstsimmare till bäst i Sverige på ryggsim för att jag mötte en tränare som inte tittade på mina tider utan på mina personliga egenskaper, säger Therese och berättar också om tiden i Tyskland då hon befann sig i en träningsmiljö med fantastisk struktur och potential men där tränarens egocentriska läggning och resultatfokus gjorde att den ena världssimmaren efter den andra lämnade skeppet.

Therese Alshammar berättar om de tränare hon stött på under simkarrären. Foto: SOK

- För mig är det viktigt att tränaren är en förebild, även rent mänskligt. Och det måste finnas rum för att misslyckas som idrottare, det är då man utvecklas, konstaterar Therese Alshammar som också poängterade att en tränare behöver tänka som en idrottare. Även tränaren borde ha egna resultat och processmål för att utvecklas i sin roll och för att vara motiverad nog att kunna motivera sina aktiva.

Just sådana utvecklingsplaner är en del OOKT-satsningen. De 20 deltagarna haft sommaren på sig att ta fram en personlig utvecklingsplan för hur de ska ta nästa steg mot en tränarroll i förbundets landslagsverksamhet. Under dagarna på Bosön har de gnuggat varandras idéer innan planerna ska spikas och tas i verket om en månad. För det är i det verkliga jobbet i förbundens landslagsuppdrag som de ska ut och göra skillnad.

FAKTA/ Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare

Programmet består av 20 tränare från 14 individuella sommaridrotter. En utökning med tränare från lagbollspelen och vinteridrotterna planeras senare. Den nya insatsen på kvinnliga tränare är ett led i SOK:s långsiktiga satsning Olympisk Offensiv som ska ge fler aktiva och tränare inom Topp och Talang och som i sin tur ska leda till fler svenska OS-medaljer i framtiden.

Alla tränare som ingår är:

Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Maria Christoforaki, bordtennis
Lina Skoghagen, boxning
Cornelia Kronvall, brottning
Johanna Gullroos, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Lotta Borgius, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf
Janie Ahlström, gymnastik
Sofia Paldanius, kanot
Josefin Nordlöw, kanot
Emma Hawke, klättring
Malin Källström, rodd
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon

Partners

Huvudsponsorer, logotyper