Redo för Europaungdoms-OS i Maribor
Den 17:e upplagan av Europaungdoms-OS står för dörren. Sverige skickar 38 aktiva till spelen i Maribor som invigs den 23 juli.
Under två dagar har deltagarna varit samlade på Bosön för att svetsas samman till en trupp. Med hjälp av träning, inspiration och lek är de redo att representera Sverige i Slovenien.
Lägret på Bosön är en chans för deltagarna att lära känna varandra innan avresan och att släppa på spänningarna inför spelen, som för de flesta är deras första landslagsuppdrag. Nu har alla fått gemensamma truppkläder från UNIQLO och har gjort sina sista träningspass innan det är dags att sätta sig på flyget.
Deltagarna har under två dagar kämpat ihop i lagtävlingar som satt deras samarbetsförmåga, kreativitet och snabbtänkthet på sin spets. Insatsen var det inget fel på och det är nu ett sammansvetsat gäng som reser ner till Slovenien.
– Det är härligt att se lagandan växa fram på bara två dagar. Från att ha varit lite nervöst under gårdagen så är det en helt annat dynamik i gruppen i dag, säger Frida Svensson som är assisterande truppchef.
– Lägret här på Bosön är fantastiskt, vi har valt att ta bort allt som har med tävling att göra och i stället fokuserat på lagkänslan. De får träna tillsammans, landa i att träffa nya människor och se hur det fungerar att vara en så stor trupp. När vi sen väl landar i Slovenien så slår vi om och fokuserar på tävlingen, säger Lisa Hannula Virving, som är huvudledare för friidrottarna.
Ungdomarna har också fått värdefulla tips på vägen från gymnasten Jonna Adlerteg som har gjort samma resa, från EYOF i Tammerfors 2009, världsungdoms-OS i Singapore 2010 till EM, VM och OS i London och Tokyo.
- Jag umgås fortfarande med flera av de jag lärde känna när jag var på ungdoms-OS, det ger en verkligen vänner för livet, säger Jonna Adlerteg som uppmuntrade deltagarna att verkligen ta vara på chansen att lära känna andra deltagarna från både Sverige och andra länder.
European Youth Olympic Festival (EYOF) arrangeras i slovenska Maribor 23-29 juli. Cirka 3 600 europeiska ungdomar kommer att tävla i tio idrotter, Ryssland och Belaruas deltar inte. De som tävlar är tonåringar, födda 2003-2008. Tävlingarna är på många sätt en kopia av stora OS, med invigning och avslutning, EYOF-by och ackrediteringar. Allt i syfte att ge erfarenhet och inspiration inför framtiden.
Den svenska truppen består av 19 killar och 19 tjejer. Sverige kommer att ställa upp i sju idrotter: cykel, friidrott, gymnastik, basket, judo, simning och tennis. De enda grenar som Sverige inte deltar i är volleyboll, handboll och skateboard. Det är första gången som Sverige har deltagare i mountainbike och basket 3x3 eftersom båda idrotterna har premiär på EYOF-programmet. Tennisspelarna är först ut i på tävlingsarenan eftersom singelturneringarna för pojkar och flickor drar i gång redan på söndag som annars är invigningsdagen. Lea Nilsson inledde med att slå Lilit Antonyan från Armenien i två raka set, 6-0. 6-0. På måndagen drar sedan tävlingarna i friidrott och simning i gång.
FAKTA/EYOF-truppen
BASKET 3x3 (4)
CYKEL (6)
- Nora Nyman, landsväg
- Vilgot Reinhold, landsväg
- Vilmer Ekman, landsväg
- Elin Ålsjö, landsväg
- Elinore Nilsson, landsväg och MTB
- Olle Isaksson, MTB
GYMNASTIK (3)
Alla tre tävlar i lag och individuell mångkamp.
FRIIDROTT (12)
- Sigge Bergentz, 400 m häck
- Noa Steiner, 2 000 m hinder
- Akilles Teglbjaerg, mångkamp
- Ludvig Fredman, diskus och kula
- Olivia Lundberg, 100 m
- Carmen Cernjul, 800 m
- Freja Bergström, 3 000 m
- Lovisa Ulvenstam, tresteg
- Tindra Törnestam, diskus
- Patricia Kamga, slägga
- Alva Back, spjut och mångkamp
- Majken Söderlund Larsson, 2 000 m hinder
JUDO (4)
- Samir Poblocki, 55 kg
- Alexander Mårlöv, 60 kg
- Narek Vardanian, 66 kg
- Emil Jabiyev, 90 kg
SIMNING (5)
- Eddie Peng, 100 och 200 m fjärilsim
- Oliver Munn, 100 och 200 m bröstsim
- Linus Hedström, 100 och 200 m bröstsim
- Bella Prytz, 50, 100, 200 och 400 m frisim
- Emmy Hällkvist, 50 och 100 m frisim, 100 m fjärilsim
TENNIS (4)
Alla tävlar i singel och dubbel.
FAKTA/EYOF-ledare
Basket: Djordje Glavcic.
Cykel: Ola Nilsson, Anders Ljungberg.
Friidrott: Lisa Hannula Virving, Fredrik Rogö, Kim Johansson.
Gymnastik: Eddie Olsson, Niklas Andersson.
Judo: Frédérik Gourlay Uvesten.
Simning: Christoffer Carlsen, Jennifer Ulmgren.
Tennis: Peter Johnson.
SOK: Nathalie Larsson (truppchef), Frida Svensson (ass truppchef), Thomas Torstensson (fysio), Eric Hamrin Senorski (fysio), Alexandra Edebo (ung ambassadör).