Olympiafonden ger stöd till idrottare som finns med i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Foto: SOK:

Publicerad 22 oktober 2021

Olympiafonden skapar trygghet för olympier

Olympiafonden har funnits i 33 år och genererat över 170 miljoner kronor till svenska olympier.
- Olympiafonden är sedan många år en mycket viktig resurs för Topp och Talangprogrammet. Olympiafonden gör stor skillnad, den skapar trygghet och bidrar till att fler av våra olympier kan satsa fullt mot världstopp och sikta på OS medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

För många svenska olympier är det dock svårt att få vardagslivet att gå ihop ekonomiskt och skapa en hyfsat trygg bas för att kunna fullfölja sin dröm och göra en full och långsiktig satsning på sin idrott.

- Många av våra bästa och mest lovande idrottare har inte tillräckligt bra socioekonomiska förutsättningar som stöd för sin idrottssatsning. För att nå världstoppen krävs alltmer av satsningen, och att göra en full satsning utan bastrygghet i vardagslivet är inte hållbart. Färre och färre klarar att göra det i dag och flera av våra idrottare far illa av situationen, vilket förstås är oacceptabelt, och vi arbetar för att hitta nya långsiktiga och hållbara lösningar. Men det gör också att de pengar som i dag kommer från satsningar som Olympiafonden blir extra viktiga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Genererat 170 miljoner

Sedan starten 1988 har fonden genererat mer än 170 miljoner kronor, pengar som kommit olympier till del via stödprogrammet Topp och Talang. Alla pengar som kommer från Topp och Talang kommer från SOK:s partners, där finns inga statliga pengar. Stödet till idrottarna är skräddarsytt och behovsanpassat för att ge maximal effekt. SOK stöttar även via resursteam i form av träningsrådgivning, kostrådgivning, prestationspsykologiskt stöd, social rådgivning, hälsokontroller och medicinskt stöd. Men det finns också ekonomiskt stöd i form av stipendier till aktiva för omkostnader i vardagslivet och stöd till förbund till att exempelvis anställa tränare och resurspersoner.

- Vi vill tacka alla som sparar i fonden och bidrar till våra olympier och fortsatta svenska olympiska framgångar, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

Fond för idrottsälskare

Nordea Olympiafond är en fond för alla som älskar idrott och OS. För mer information om fonden och hur du enkelt kan starta ett sparande:

Nordea Olympiafond Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper