Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Frida Hansdotter var tre av damerna som bidrog till att Sverige vann medaljligan för damer i PyeongChang 2018. Foto: TT

Publicerad 8 mars 2021

OS-hjältinnor!

Det finns gott om av kvinnliga OS-hjältar i Sverige. Här är några av dem!

Vinnare av damernas medaljliga

Vid OS i PyeongChang 2018 vann Sverige vann medaljligan för damer och slutade på sjätte plats i den totala medaljligan, mycket tack vare de svenska damernas prestationer. De svenska damerna tog totalt fem guld, fyra silver och ett brons. Gulden togs av Charlotte Kalla, längd, skiathlon, Stina Nilsson, längd, sprint, Hanna Öberg, skidskytte, distans, Frida Hansdotter, alpint, slalom och Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Anna Hasselborg och reserven Jennie Wåhlin, curling. Silver genom Charlotte Kalla, längd, 10 km, fristil, Anna Jönsson-Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson, längd, stafett, Charlotte Kalla och Stina Nilsson, längd, sprintstafett och Mona Brorsson, Anna Magnusson, Linn Persson och Hanna Öberg, skidskytte, stafett. Bronset togs av Stina Nilsson, längd, 30 km, klassisk stil.

 

Flest OS-medaljer: Charlotte Kalla

Charlotte Kalla är en av tre svenskar som tagit flest OS-medaljer, nio stycken. Tre av dem guld. Charlotte har 14 OS-starter vid tre spel, Vancouver 2010, Sotji 2014 och PyeongChang 2018. Och vid nio av dessa starter har hon alltså tagit en medalj. En imponerande utdelning på 64 procent! Charlotte Kalla var fanbärare vid avslutningen av Sotji 2014 och PyeongChang 2018.

Charlotte Kalla

Leende kvinna i guldjacka som biter i en guldmedalj.

Charlotte Kalla i guldjacka och med guldmedaljen i skiathlon under PyeongChang 2018. Foto: TT

Första fanbäraren: Barbro Grahn , längdskidor

Barbro var den första svenska kvinna som fick bära den svenska fanan vid en OS-invigning, i Grenoble 1968. Barbro deltog i fyra olympiska spel. Hon vann ingen individuell OS-medalj men blev bara bättre och bättre för var gång hon deltog. Hon var med och tog två OS-silver i damernas stafett. I Seefeld körde hon startsträckan och i Grenoble fick hon äran att åka den sista sträckan. Barbro var en superaktiv idrottstjej. Hon var även aktiv i orientering, friidrott, handboll, gång och forsränning och fanns med i vattenshower.

Barbro Grahn

Barbro Grahn (då Martinsson) under Grenoble 1968. Foto: IOK

Barbro Grahn (då Martinsson) under Grenoble 1968. Foto: IOK

Första OS-guldet: Greta Johansson, simhopp

Stockholmstjejen Margareta (Greta) blev hon första svenska kvinna att vinna en olympisk guldmedalj, i raka hopp vid OS i Stockholm 1912. Det blev Gretas enda OS, året därpå utvandrade hon till USA.

Greta Johansson

Greta Johansson under Stockholm 1912. Foto: SCIF

Greta Johansson under Stockholm 1912. Foto: SCIF

Största ledaren: Gunilla Lindberg

Gunilla har arbetat på Sveriges Olympiska Kommitté sedan 1969 och har deltagit i samtliga OS sedan 1972. 1995 blev hon styrelsemedlem i ANOK, organisationen som representerar alla världens nationella olympiska kommitteer och sedan 2004 är hon organisationens generalsekreterare. 1996 blev hon medlem i IOK. Gunilla Lindberg var den andra kvinnan att utses till vice ordförande för IOK 2004 och även den andra kvinna som någonsin varit ordförande för en utvärderingskommission för ett OS. Frågan är om det finns någon kvinna i världen som har gjort mer för utvecklingen av den olympiska rörelsen?

Gunilla Lindberg inför OS i Vancouver 2010. Foto: SOK

Gunilla Lindberg inför OS i Vancouver 2010. Foto: SOK

Första kvinnliga deltagaren och första OS-medaljen: Märta Adlerstråhle, tennis

Adlerstråhle (född von Oelreich) var Sveriges bästa damspelare i tennis kring sekelskiftet 18/1900. Hennes brons i London 1908 innebar Sveriges första dammedalj i OS. Tillsammans med tenniskollegan Elsa Wallenberg blev hon också Sveriges första OS-deltagande kvinna. Säkra grundslag och fin taktisk blick var Adlerstråhles vinstvapen.

Märta Adlerstråhle

Märta Adlerstråhle.

Märta Adlerstråhle.

Flest OS-deltagande: Kerstin Palm och Tinne Wilhemsson-Silfvén

Fäkterskan Kerstin Palm och dressyrryttaren Tinne Wilhemsson-Silfvén har båda deltagit i sju olympiska spel. Ingen svensk har varit med på fler OS, men det finns även två herrar som delar rekordet: Ragnar Skanåker, skytte och Jörgen Persson, bordtennis.

Kerstin Palm

Tinne Wilhelmsson-Silfvén

Kerstin Palm, till höger och Tinne Wilhelmsson-Silfvén till vänster. Tinnes bild är från Rio 2016. Foto: TT

Kerstin Palm, till höger och Tinne Wilhelmsson-Silfvén till vänster. Tinnes bild är från Rio 2016. Foto: TT

Partners

Huvudsponsorer, logotyper