Deltagarna från ishockey, freeski, snowboard, längd och skicross flyger med SAS i våg två till världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: SOK

Publicerad 16 januari 2020

Andra vågen rullar in till Lausanne

Den andra delen av den svenska truppen har landat i Lausanne under onsdagen. Ishockeytjejer, freeski-, snowboard-, skicross-, längd och kälkåkare är redo att ta över stafettpinnen för den svenska truppen på världsungdoms-OS.

Världsungdoms-OS i Lausanne avgörs i två vågor av tävlingar. Nu går spelen in på sin andra vecka och det är dags att kämpa om medaljerna i backhoppning, bob, freeski, ishockey, längd, nordisk kombination, rodel, short track, skeleton, skicross och snowboard. Curlinglagen är kvar även under andra delen och tävlar då i mixeddubbel med lag ihopsatta från två nationer.

Linnea Pettersson Dove och Frida Simonsen provar handskar. Foto: SOK

Gammalt och nytt i truppen

På torsdagsmorgonen åkte åtta aktiva från längd och skicross med sina ledare med SAS från Stockholm. Dagen innan for flicklaget i ishockey, fyra freeskiåkare med ledare och en snowboardcoach. Snowboardåkaren William Mathisen åker direkt till Lausanne från en annan tävling i Europa och kälkåkarna har redan varit på plats en vecka i St Moritz för träning. För många är detta första internationella mästerskapet medan andra är betydligt mer rutinerade.

Anders "Pudding" Weiderstål har gjort över 1000 landskamper med Tre kronor och har åtta VM-guld och två OS-guld. Nu gör han sitt första ungdoms-OS. Foto: SOK

- Det ska bli svinkul. Men det är pirrigt och nervöst, säger hockeytjejerna Linnea Pettersson Dove och Frida Simonsen. Truppen har samlats på Arlanda hotellby dagen innan avresa och får nu hämta ut sina truppkläder från UNIQLO. Hockeylaget får även landslagets ishockeyhandskar och hjälmar från ishockeyförbundets legendariske materialare Anders ”Pudding” Weiderstål. Pudding gick egentligen i pension efter VM 2019 men tvekade inte att hoppa på när förbundet bad honom rycka in på ungdoms-OS. Bättre sent än aldrig.

- Efter 35 år med Tre kronor ska det bli kul att äntligen göra ett ungdoms-OS. Jag är garanterat äldst i truppen, skrattar Pudding.

Taggade för att tricka

En annan med rutin i truppen är freeskiåkaren Jenni-Lee Burmansson som blev Sveriges yngsta vinterolympier när hon deltog i PyeongChang 2018. Efter ett tävlingsavbrott på grund av korsbandsskada gjorde hon världscupscomeback förra helgen och tog sig till final där hon slutade sexa.

- Jag är nöjd över att jag tog mig till final och att allt kändes bra. Jag saknar fortfarande en del muskler innan jag är tillbaka där jag var innan skadan. Men nu ser jag fram emot den här tävlingen ännu mer, säger Jennie-Lee.

Jennie-Lee och hennes slopestylekollegor är taggade för att göra sitt bästa på ungdoms-OS. I Lausanne 2020 får freeski tävla både i slopestyle och big air, precis som snowboardåkarna.

- Vi är riktigt taggade. Samtidigt är det lite press också, det första gänget av truppen har ju satt ribban högt, så nu ska vi försöka förvalta det här, säger snowboardledaren Calle Sköld med ett leende.

Andra vågen drar i gång fredagen den 17:e januari med att hockeytjejerna möter Slovienien i första gruppspelsmatchen.

- Det här är ju som julafton igen, säger skicrossåkaren Erik Wahlberg när han får öppna de två stora kartongerna med truppens kläder från UNIQLO. Foto: SOK

Här följer du Lausanne 2020

Svenskarnas tävlingstider och resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper