Konståkaren Andreas Nordebäck kommer att representera Sverige under ungdoms-OS i Sarajevo och Östra Sarajevo i februari 2019. Foto: Felicia Eriksson Masalla.

Publicerad 13 december 2018

Första svenskarna uttagna till EYOF

Europaungdoms-OS (EYOF) avgörs i februari i Sarajevo och Östra Sarajevo. SOK har tagit ut de tre första namnen som ska tävla för Sverige: snowboardåkaren William Mathisen samt konståkarna Selma Ihr och Andreas Nordebäck.

Båda de 14-åriga konståkarna Selma Ihr och Andreas Nordebäck har framtiden för sig. De är födda 2004 och kommer under EYOF att tävla tillsammans med andra deltagare som är 14-18 år gamla. Både Ihr och Nordebäck har under hösten hävdat sig väl i internationell konkurrens.

- Vi är glada att konståkningen representeras av två unga lovande konståkningstalanger under Europaungdoms-OS. Både Selma och Andreas har haft bra starter på tävlingssäsongen med två topp-tio-placeringar under juniorvärldscupen (JGP), säger Scott Rachuk, sportchef i Svenska Konståkningsförbundet.

William Mathisen, född 2003, kommer att vara svensk representant i snowboard. Mathisen vann World Rookie Tour i Livigno under förra säsongen och har under 2018 lyfts upp i det utvecklingslandslag som coachas av Calle Sköld.

Den slutliga svenska truppen kommer att bestå av totalt 19 aktiva. Åtta längdåkare och lika många skidskyttar kommer att tas ut i slutet av januari.

Europaungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det heter på engelska, brukar förkortas till EYOF. Spelen i Bosnien-Hercegovina avgörs i Sarajevo, men också i Istočno Sarajevo (Östra Sarajevo på svenska). Östra Sarajevo ligger i en av landets två entiteter, Republika Srpska. Sarajevo ligger i den andra entiteten, Federationen Bosnien-Hercegovina. Tävlingarna pågår 10-15 februari.

William Mathisen.

William Mathisen.

Den svenska truppen till EYOF

Sverige kommer att skicka totalt 19 aktiva till Europaungdoms-OS i Sarajevo och Östra Sarajevo, 10-15 februari 2019.

  • Konståkning: Selma Ihr och Andreas Nordebäck.
  • Snowboard: William Mathisen.
  • Längdåkning: Fyra flickor och fyra pojkar.
  • Skidskytte: Fyra flickor och fyra pojkar.
Selma Ihr ska tävla för Sverige under Europaungdoms-OS i februari. Foto: Rasmus Lindahl.

Selma Ihr ska tävla för Sverige under Europaungdoms-OS i februari. Foto: Rasmus Lindahl.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper