Tilde Östberg slutade tia i femkilometersloppet i fristil på Europaungdoms-OS i Sarajevo och Östra Sarajevo. Foto: EOC.

Publicerad 12 februari 2019

Två blågula bland de tio främsta

Två svenskor var bland de tio främsta när längdåkarna fortsatte med fristil under Europaungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina.
Märta Rosenberg var nia och Tilde Östberg tia i 5-kilometersloppet.

Märta kopierade därmed sin placering från premiärdistansen som avgjorde i går, 7,5-kilometer i klassisk stil. Det blev även samma segrarinna, schweiziskan Anja Weber. Det skiljde bara två tiondelar mellan Märta och Tilde som hade 52 sekunder upp till vinnaren och var knappt 40 sekunder från medalj. Ida Lundgren blev 28:a och Maja Årebäck 37:a.

- Jobbigt, tungt, utmanande och roligt, summerade den svenska kvartetten längdtävlingarna.

Dubbelt Norge

I pojkarnas lopp blev det dubbelseger för Norge. Martin Kirkeberg Mörk vann 7,5-kilometersloppet före Edvard Sandvik. Truls Gisselman var främste svensk på 16:e plats, distanserad med en knapp minut. Övriga svenska placeringar var Pål Jonsson 21:a, George Ersson 32:a och Emil Danielsson 38:a.

Blåst störde skidskyttar

I skidskytte blåste de svenska pojkarna bort från topplaceringar. Efter besvär med vinden på skjutvallen var Anton Ivarsson bäste svensk på 28:e plats, nästan 2.20 efter den franske segraren Eric Perrot efter totalt fyra bomskott. Oscar Andersson var 39:a, Erik Larsson 67:a och Alfred Eriksson 76:a.

Även de svenska flickorna har problem på skjutvallen. Erika Österman behärskade geväret bäst och undkom med bara två bom efter ett felfritt stående skytte. Erika slutade som bästa svenska på 31:a plats, drygt 2.22 efter segrande norskan Hanna Börve. Övriga svenska placeringar var Wilma Björn 50:e, Mathilda Evaldsson 56:a och Alva Sköld 65:a.