Nils van der Poel i OS-byn i PyeongChang. Foto: SOK

Publicerad 7 februari 2018

OS-erfaren debutant

Att ha deltagit vid ett Ungdoms-OS kan vara till stor nytta för de som gör sitt första OS. Det kan Nils van der Poel bekräfta, som tävlade i Innsbruck 2010.

Vid Ungdoms-OS i Innsbruck 2010, bestämde sig Nils van der Poel, att skridsko var hans grej.

- Ja, det var startpunkten på en seriös satsning på skridsko, säger Nils.

Sex år senare sitter Nils i OS-byn i Gangneung och känner sig inte som en debutant i OS-sammanhang.

- Mycket är sig likt från Ungdoms-OS så det var en väldigt nyttig erfarenhet. Den stora skillnaden jämfört med Ungdoms-OS är väl att här finns det en ”spelhall” med biljard och pingisbord och lite andra saker också. Men annars är mycket detsamma, säger Nils.

Skridskoåkaren Nils van der Poel pratar med tränare Mattias Hadders under ett träningspass i Gangneung Oval.Foto: Andreas Hillergren / TT

Skridskokarriären började naturligtvis långt före Ungdoms-OS.

-Ja, men det var först när jag var elva år som den tanken på en skridskokarriär föddes. Jag blev uttagen till Ungdoms-EM och förstod att det här kanske var något för mig.

När han sedan blev uttagen att representera Sverige på Ungdoms-OS i Innsbruck 2010 så åkte Nils dit utan några större förväntningar.

- Det var bra klass på tävlingarna. Jag kom sjua på 1 500 meter och femma på 3 000 meter. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Jag åkte ju ditt mest för att ha kul, säger Nils.

Nils van der Poel på isen i Gangneung Oval. Foto: Andreas Hillergren / TT

I Gangneung har Nils inte så stora förväntningar på någon topplacering. Han kommer tävla på 5000 meter men får inte chansen att köra sin specialdistans som är 10000 meter eftersom han inte kvalat in där.

- Det känns lite surt. Vi milåkare har inte många chanser att kvala, ja, egentligen bara en tävling och då var jag sjuk. Så nu på 5000 meter vet jag om jag har en jäkligt bra dag så kan jag vara bland de tio bästa men realistiskt så är jag nöjd med en placering runt 15.

OS 2018 blir en nyttig erfarenhet för Nils. Erfarenhet som han ska ha nytta av till spelen 2022 i Peking – och då på specialdistansen 10000 meter!

Truppmedlemmar som har tävlat på Ungdoms-OS

19 deltagare ur OS-truppen har deltagit på minst ett ungdoms-OS. 16 har varit med på ett Europaungdoms-OS (EYOF), tre har varit med på ett Världsungdoms-OS (YOG) och en i truppen har varit med på både ett EYOF och ett YOG.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper