Nästa millopp för Nils van der Poel är i OS-arenan i PyeongChang där distans-VM avgörs med start 12 februari. Arenaillustration: PyeongChang 2018, Porträttfoto: TT

Publicerad 23 januari 2017

Hopp gav nytändning

Nils van der Poel är en av skridsko-Sveriges framtidshopp. Men för egen del var satsningen inte självklar. Det krävdes både avbrott och andra intressen för att hitta tillbaka till träningsglädjen.

Skridskoåkaren Nils van der Poel, 20, har OS i PyeongChang om drygt ett år som sitt stora mål. Väl där är det 10 000 meter som gäller. 20-åringen från Trollhättan har just nu den sjunde bästa VM-kvaltiden i världen på distansen denna säsong.

För att kvalificera sig till OS 2018 gäller det att pricka formen till ett fåtal tävlingar nästa säsong. Det är först den 1 juli 2017 som kvalperioden startar. Men årets säsong lär ge en fingervisning för Nils vad som krävs.

10 000 meter är en distans som det inte vimlar av tävlingstillfällen på.

- Den här säsongen kör jag kanske fyra-fem lopp, säger Nils van der Poel.

Nils van der Poel under SM 2017. Foto: Göran v d Poel

Nils van der Poel under SM 2017. Foto: Göran v d Poel

Fram tills nu har det blivit två lopp. Världscupen i Nederländerna där Nils slog det elva år gamla svenska rekordet på distansen med fyra sekunder (13.04,79) och SM förra helgen i Stockholm utomhus där Nils var 50 sekunder före tvåan. Nästa millopp är i OS-arenan i PyeongChang där distans-VM avgörs med start 12 februari.

- Utomhus är en helt annan sak än att köra inne. Men loppet i Stockholm gav ett bra kvitto. Jag hade bra flyt i åkningen, konstaterar Nils.

För att vara med och slåss om OS-medaljerna nästa år måste Nils kapa några tiondelar på varje varv. En inte alls omöjlig uppgift för träningsvillige Nils som i många stycken gått sin egen väg mot världstoppen. Våren 2015 hade Nils fått nog av skridskoåkningen. Nils lade skridskorna på hyllan.

-Jag var 18 år och det enda som jag gjorde var att gå i skolan och åka skridskor. Jag ville helt enkelt göra saker som andra killar i min ålder, minns Nils.

Tre månaders militärutbildning vid amfibieregementet i Göteborg var ett sätt att bryta den tidigare lunken. Och suget till skridskon kom tillbaka bara ett halvår senare.

- Jag lärde mig mycket. Det var riktigt roligt och det var lärorikt. Jag ville ha ett mål att sikta på och då fanns skridskon där, säger Nils.

Målbilden var klar – OS i PyeongChang 2018. Men allt skulle inte heller kretsa kring skridskon. Nils ville fylla tiden med annat och förra året fann Nils en ny passion bredvid skridskon – fallskärmshoppning!

-Jag gick två veckoslutskurser och jag gjorde väl över 150 hopp förra året. Det är minst sagt häftigt, säger Nils.

Så häftigt att Nils numera bor stora delar av året i Västerås för att kunna göra så många hopp som möjligt.

-Jag hoppar och sköter grundträningen där, konstaterar Nils.

Nils tränar lyftteknik på Bosön tillsammans med SOK:s fysrådgivare Jesper Sjökvist. Foto: SOK

Nils tränar lyftteknik på Bosön tillsammans med SOK:s fysrådgivare Jesper Sjökvist. Foto: SOK

Fysträningen sköts i första hand av tränaren Mattias Hadder och SOK:s fysrådgivare Jesper Sjökvist.

- Jag får att program av Mattias som jag inte behöver följa slaviskt. Han sätter ramarna och jag har stora möjligheter att gå mina egna vägar inom det. Jesper träffar jag med jämna mellanrum. Jag är bra på att sköta fysträningen på egen hand och Mattias blir mer och mer en skridskoteknisk tränare som jag vill ha så mycket som möjligt av när jag är på is, säger Nils.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper