Jimmy Lidberg

Brottning

Jimmy Lidberg

Som yngre bror till Martin Lidberg, född 1973, världsmästare 2003, samt segrare i populära TV4-programmet Let’s Dance 2007, hade Jimmy svårt att nå ut till en bred allmänhet. Trots sju internationella medaljer i VM och EM var det först efter ett bragdbetonat brons i ExCel Arena, som Jimmy hamnade på löpsedlar och i TV-soffor.

Med en sargad kropp, plågad av värk i fingrar och leder, landade Jimmy ett mycket välförtjänt brons via 3–1 mot Vitrysslands Tsimafej Dzejnitjenka. I publikhavet satt hustru Johanna och grät glädjetårar och Jimmy var inte sen att tacka familjen för allt stöd och uppbackning:
– De har fått stå ut med mycket och jag är skyldig Johanna och barnen ett stort tack, sade Jimmy.

Som alltid i brottning inramades medaljkampen av stor dramatik; i kvartsfinalen mot Rysslands Rustran Totrov uppstod stor förvirring när Totrov dömdes ned i parterr. Enligt mattdomaren var Lidberg för sen (!) att koppla grepp – och Totrov tilldömdes den matchvinnande poängen. Förbundskapten Benni Ljungbeck var mycket upprörd, den ende som var lugn var Jimmy Lidberg.

– Det var en 50–50-situation, jag får skylla mig själv, jag borde ha avgjort tidigare.
Jimmy Lidberg är utbildad fystränare och tog sitt första senior-guld (SM) som 17-åring. Men det krävdes ett OS-brons för att kliva fram ur skuggan bakom storebror Martin.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Familj: Bror till Martin Lidberg, dottern Melina, sonen Lexus
  • Förening/klubb: Spårvägens BK
  • Födelseort: Farsta
  • Född: 1982-04-13

OS-medaljer

London 2012

  • Grek-rom. -96 kg

Resultat

London 2012

  • 3:a Grek-rom. -96 kg

Partners

Huvudsponsorer, logotyper