Publicerad 20 maj 2016

IOK testar 700 dopingprov från OS 2008 och 2012

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, testar över 700 dopingprov från aktiva som lämnades vid sommarspelen i Peking 2008 och London 2012.

Testerna är gjorda på aktiva som skulle kunna tänkas delta även i sommarens OS i Rio de Janeiro.

Men omtesterna stannar inte vid detta. IOK kommer också att bredda testerna till att gälla medaljörerna från Peking och London samt om det skulle komma fram positiva prov från dessa även de aktiva som i sådana fall skulle tilldelas medaljer i efterhand.

454 tester är i dag analyserade. Av dessa har man hittat 31 som varit positiva från sex idrotter och tolv nationer med de nya och mer sofistikerade testmetoder som står till buds i dag.

IOK kommer också att tillsammans med antidopingbyrån WADA att grundligt undersöka de eventuella oegentligheter som dopinglaboratoriet i Sotji 2014 anklagats för.

Vid dopinglaboratoriet i Lausanne förvaras tester från Sotji och dessa kommer nu att undersökas.

-Alla dessa åtgärder är ett hårt slag mot fuskarna som vi inte tillåter att vinna. Åtgärderna visar än en gång att fuskarna inte kan gömma sig. Omtesterna från Peking och London och de åtgärder vi tagit som gäller dopinglaboratoriet i Sotji är andra avgörande steg vi tagit för att skydda de aktiva mot fuskare oavsett idrott eller nation. Vi sparar testerna i tio år så att fuskarna aldrig kan känna sig säkra. Genom att redan nu stoppa så många aktiva från att starta i Rio visar vi än en gång vår beslutsamhet att skydda våra aktiva, säger IOK-presidenten Thomas Bach.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper