Lag Sigfridsson under OS i Sotji 2014. Foto: Jack Mikrut, SOK

Publicerad 4 oktober 2015

Så funkar curling

Curling är ett spel med mycket taktik som delvis påminner om schack. Så här går det till.

En curlingsten från Vancouver 2010. Foto: TT

En curlingsten från Vancouver 2010. Foto: TT

Utrustning och spelare

Curling spelas på en isbana som är knappt 46 meter lång och 5 meter bred. I vardera ände av banan finns ett uppmålat ”bo” där mittpunkten kallas tee. Utrustningen som används är curlingstenar och sopar. På fötterna har curlingspelarna speciella curlingskor med glidsula under ena foten och greppsula av mjukt gummi under den andra.

Curlingstenarna väger cirka 18-19 kilo. Alla curlingstenar som används under OS- och VM-tävlingar är tillverkad i en speciell typ av extra hård granit från den lilla skottska ön Aisla Craig.

För att spela en sten så tar spelaren sats och glider iväg från ett fotstöd i isen som kallas hack. Om stenen spelas rätt, roterar den kring sin egen axel i en bågformad linje. I regel blir det mindre skruv, så kallad curl ju hårdare stenen är slagen. Varje spelare har en sop som de sopar med framför stenen för att den ska glida längre. En stens bana kan förlängas upp till 5-6 meter med hjälp av hård sopning.

Lagen består av fem spelare, varav en är reserv och spelar inte. Spelarna inom laget har bestämd startordning, ”ettan” inleder alltid med sina två stenar, sen kommer ”tvåan”, ”trean” och ”fyran”. Alla lag har en lagkapten som lägger upp speltaktiken, som kallas skipper. Oftast är det lagkaptenen som spelar ut de sista två stenarna i varje omgång, men inte alltid. Varje spelare har två stenar att spela ut. Totalt har varje lag alltså åtta stenar.

Så går en match till

En curlingmatch spelas i tio omgångar och vardera lag har totalt 38 minuter på sig att tänka igenom sina drag. Spelet går ut på att få så många av lagets egna stenar som möjligt närmare mittpunkten i boet än motståndarnas bästa sten. I en omgång turas de båda lagen om att spela varannan sten. När den sista stenen är lagd summeras poängen ihop. Därför är det en stor fördel att vara det lag som får lägga omgångens sista sten. Varje sten som ligger närmare boet än motståndarlagets närmsta sten ger ett poäng. En omgång kan maximalt sluta 8-0. Det lag som har flest poäng i omgången får fördelen att ha sista sten i nästa omgång. Om ställningen är lika efter tio omgångar fortsätter matchen med en skiljeomgång. Ett lag kan välja att ge upp en match innan alla tio omgångar har spelats. En match varar oftast i cirka tre timmar.

Niklas Edin i boet under herrarnas curlingturnering i Sotji 2014. Foto: TT

Niklas Edin i boet under herrarnas curlingturnering i Sotji 2014. Foto: TT

Mixeddubbel

Nytt för OS i PyeongChang 2018 är en turnering med två-mannalag bestående av en herr- och en damspelare. Några förutsättningar skiljer sig jämfört med den traditionella curlingtävlingen. Varje lag har sex stenar till förfogande i varje omgång, varav en är förplacerad i starten av varje omgång. Det lag som spelar den sista stenen i omgången får sin förplacerade sten mitt i boet, så kallad "back button" medan de andra lagets sten placeras som guard framför boet, så kallad "centre guard". En match består av totalt åtta omgångar. Spelaren som spelar första sten i respektive omgång måste också spela den sista. Varje lag får 22 minuter i strategitid under matchen. En gång under matchen har varje lag möjlighet att spela så kallat "Power Play". Då flyttas de förplacerade stenarna åt sidan i spelplanen. Man kan bara välja att spela Power Play i en omgång där man spelar ut den sista stenen.

Så här spelas OS-turneringarna

Till fyrmannaturneringar i PyeongChang 2018 har tio dam och herrlag kvalificerat sig (en av platserna reserveras åt hemmanationen Sydkorea), i mixeddubbelturneringen är det åtta nationslag (också här är ett av lagen Sydkorea).

Båda turneringarna går till så att lagen först spelar ett grundspel där alla lag möts en gång. Därefter rangordnas lagen efter antal vinster/förluster. De fyra bästa lagen går vidare till semifinaler. Om det inte går att skilja ut fyra lag på grund av att flera har samma poäng så spelas så kallade skiljeomgångar för att avgöra vilket lag som går vidare till semifinal.

I semifinalerna möter ettan från grundspelet fyran och tvåan möter trean. Vinnarna från respektive semifinal möts i finalen om guld och silver. De två lag som förlorar sin semifinal möts i en match om bronsmedaljen.

Så här kan det se ut

Inget förklarar bättre än en film. Se Eurosports förklaringsfilm för hur curling fungerar här:

Partners