Sverige möter Sydafrika i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Publicerad 26 augusti 2015

Tidigt OS-kval kan vara svensk fördel

I slutet av februari spelar det svenska damlandslaget i fotboll det avgörande OS-kvalet i ett gruppspel mot Holland, Schweiz och Norge. En tidpunkt på året som faktiskt kan innebära en fördel för blågult.

Lilie Persson. Foto: SOK

Att spela ett OS-kval mitt i vintern låter inte som något som gynnar ett svenskt fotbollandslag. Men ser man till i vilka ligor spelarna är aktiva så är det lite fördel Sverige.

-Vi är faktiskt det lag som har flest utlandsproffs i ligor där man spelar höst-vår. Norge har endast ett par utlandsproffs och Holland har flera spelare i Damallsvenskan som ju har uppehåll då, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson.

Mästerskapserfarenhet kan vara avgörande

Avdelning fördelar så menar Lillie Persson att Sverige – tillsammans med Norge – kan dra nytta av att man har större erfarenhet från matcher i större sammanhang. Både Holland och Schweiz är förvisso nationer på stark uppgång i den internationella damfotbollen. Men samtidigt så spelade bägge länderna i år sitt första världsmästerskap i Kanada. Sverige och Norge däremot, har mängder av rutin från såväl VM-som OS-matcher.

-Det där är saker som kan tala för oss. Sedan gäller det också att kunna pricka in en formtopp eftersom hela kvalet kommer att avgöras inom loppet av några dagar.

Landslagsledningen ska nu, tillsammans med tränarna från de allsvenska klubbarna, sätta sig ned för att planera förberedelserna för de spelare som är med i Damallsvenskan. Att det blir en landskamp i januari är redan bestämt, liksom att den kommer att spelas på konstgräs – det underlag som kvalet kommer att avgöras på. Motståndare är ännu inte utsedd.

-Men vi vill i alla fall möta ett europeiskt lag som håller hygglig nivå.

VM-utvärdringen snart klar

VM i Kanada blev inte vad det svenska ledarteamet – och alla fans – hade hoppats på. Utvärderingen av mästerskapet pågår som bäst och beräknas vara klar någon gång i mitten av september. Slutsatserna därifrån kommer förstås till viss del förstås bli vägledande inför kvalspelet i februari.

-Oavgjort mot Nigeria, Australien och USA och sedan förlust mot Tyskland i åttondelsfinalen är rent resultatmässigt egentligen inte så väldigt illa. Däremot har vi en del att fundera över när det gäller själva prestationen, både avseende försvars- och anfallsspelet, säger Lillie Persson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper