En passionerad damtränare
Det är inte länge sedan brottningen höll på att kastas ut från OS-programmet.
Så blev nu inte fallet. Brottningen finns kvar och i dag finns ett helt koppel med svenska dambrottare i den yppersta världseliten. Förbundskapten Fariborz Besarati har tränat tjejerna sedan de var små med en passion utöver det vanliga.
Vill man bli riktigt bra i en idrott kan det ibland vara nödvändigt att bryta upp från hemmamiljön och flytta dit förutsättningarna är som allra bäst.
För Sveriges främsta dambrottare betydde det en flytt från Gällivare i norr till skånska Klippan i söder dit deras tränare sedan ungdomsåren, Fariborz Besarati hade flyttat.
-Sverige är en liten brottningsnation och vi har bara tio-15 tjejer som befinner sig på eller i närheten av internationell nivå. Då har vi inte råd med att de ska bo och träna på olika platser. Det krävs kunniga fristilstränare för att de ska fortsätta att utvecklas. Flertalet av de stora brottningsnationerna har liknande centrum där deras bästa brottare finns samlade, säger ”Fari”.
SOK-stödet livsviktigt
Han skulle gärna se att de allra mest talangfulla brottarna kunde samlas redan från unga år och få professionell träning av kompetenta instruktörer. Då hade Sverige kunnat bli en ännu mer framstående nation i den internationella brottningsvärlden.
-Problemet är att Brottningsförbundet saknar resurser för sådana satsningar. Och hade det inte varit för stödet från Sveriges Olympiska Kommitté hade den här framgångsrika gruppen tjejer inte kunnat tävla och träna internationellt i den utsträckning som de gör i dag, säger ”Fari”.
Krävs mycket jobb
Sverige har i dag sex,sju tjejer på den allra högsta internationella nivån. Ungdomsbrottarna befinner sig på en lite lägre nivå.
-På juniorsidan måste vi jobba hårt. De behöver kunniga fristilstränare som skolar dem tekniskt och taktiskt, konstaterar ”Fari”.
Konkurrensen om talangerna är som alltid hård mellan olika idrotter. Ska ungdomar vilja satsa helhjärtat på en sport vill de förstås kunna se att det finns möjligheter att försörja sig om de lyckas. För brottningen var därför frågan om sportens vara eller inte vara på det olympiska programmet en riktig rysare. Ett negativt beslut hade kunnat få förödande konsekvenser för sportens framtid.
Ett miljonprogram
IOK:s kritik satte dock fart på det internationella brottningsförbundet (FILA) som såg till att agera snabbt. ”Fari” minns än i dag den nervösa väntan på beslutet.
-Frågan är om vi hade klarat oss om vi hade hamnat utanför. Bidragen vi får från SOK är betydande. Med alla läger, tävlingar och inbjudningar av sparringpartners med mera så kostar vår satsning ungefär en miljon kronor per år. Det betyder att tjejerna i princip kan ägna sig åt brottning på heltid. Hade inte sporten funnits kvar på OS-programmet så skulle det förstås inte ha varit intressant för SOK att satsa de här pengarna. Det hade faktiskt kunna leda till brottningens död på lite sikt, säger Fari.