Boxarna Agnes Alexiusson och Love Holgersson samt skeetskyttarna Marcus Svensson, Stefan Nilsson och Viktoria Larsson ska tävla för Sverige under Europeiska Spelen i Minsk i juni. Foto: SOK.

Publicerad 3 april 2019

Fem första uttagna till Europeiska Spelen i Minsk

Sveriges Olympiska Kommitté har tagit ut de första fem idrottarna som ska tävla i Europeiska Spelen i Minsk. De uttagna är skeetskyttarna Marcus Svensson, Stefan Nilsson och Viktoria Larsson samt boxarna Agnes Alexiusson och Love Holgersson.
- Europeiska Spelen är ett viktigt steg på vägen mot OS i Tokyo. Sverige kommer att ha en trupp på 50-60 aktiva i Minsk, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Det svenska skeetskyttarna har haft fina internationella framgångar de senaste åren. Både Marcus Svensson och Stefan Nilsson tog sig till OS-final i Rio 2016, där Svensson tog silver och Nilsson slutade sexa. Viktoria Larsson sköt till sig brons i sin internationella mästerskapsdebut under EM i augusti förra året. För skeetskyttarna finns dessutom kvotplatser till OS i Tokyo nästa år att skjuta om under Europeiska Spelen, som avgörs i Minsk 21-30 juni.

För de uttagna boxarna Agnes Alexiusson (60 kg) och Love Holgersson (75 kg) är Europeiska Spelen också ett viktigt led i satsningen mot att nå OS i Tokyo nästa år.

- Europeiska spelen är en viktig tävling för oss. Det är viktiga OS-kval som pågår i Minsk och vi kan genrepa många funktioner inför spelen i Tokyo och börja bygga det olympiska laget, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Nästa uttagning till Europeiska Spelen sker i början av maj månad.

Uttagna till Europeiska Spelen

Skyttesport
Stefan Nilsson, Trelleborg (skeet)
Viktoria Larsson, Österbybruk (skeet)
Marcus Svensson, Billesholm (skeet)

Boxning
Agnes Alexiusson, Värnamo (lättvikt -60 kg)
Love Holgersson, Ludvika (mellanvikt -75 kg)

Räven Lesik är maskot för Minsk 2019.

FAKTA/ Europeiska Spelen

Minsk blir andra gången som Europeiska Olympiska Kommittén arrangerar ett OS för Europa. Första gången var i Baku 2015.

Totalt ingår 15 idrotter - badminton, basket (3x3), beachfotboll, bordtennis, boxning, brottning, bågskytte, cykel, friidrott, gymnastik, kanot, karate, judo, sambo och skytte - i tävlingarna som pågår i Vitryssland 21-30 juni i år. Cirka 4 000 idrottare kommer att tävla om medaljer i totalt 199 grenar. För minst åtta av idrotterna har tävlingarna även betydelse för kvalet till OS i Tokyo nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper