Lennart Risberg

Boxning

Lennart föddes 1935 på Söder i Stockholm men växte upp i barnrikehusen på Enskedefältet, de så kallade "Myrdalshusen". Han började sin idrottskarriär som backhoppare, det fanns sådant i Stockholm i början av 50-talet. En träningskamrat boxades och drog med Lennart till träningslokalen för Boxningsklubben Örnen i Stockholm och sedan tog boxningen över. 1956 var han med i OS i Melbourne i lätt tungvikt (-81 kg). Lennart hade där otur att få ena ögonbrynet sönderskallat av motståndaren Andrzej Wojciechowski (1933-97) från Polen. Domaren bröt matchen när 30 sekunder återstod och i stället för att diskvalificera polacken fick denne segern. Söders Dempsey”, som han kom att kallas, hade den egenheten att han bara kunde gå framåt i fyrkanten som kallas boxningsring. Den obändiga viljan, att mot alla odds stå upp, talar till något djupt i vårt inre – därför blev han också älskad av folket.

1958 - vid 23 års ålder lade rörmokare Risberg rörtängerna i verktygslådan. Han snörde på sig boxhandskar för att försörja sig som proffsboxare. Karriären gick bra med idel segrar, ryktet spreds i landet om den slagvillige och stryktålige Risberg - en södersk Dempsey.

Inför Ingemar Johanssons VM-matcher mot Floyd Patterson var Lennart inhyrd han som sparring.

Den 6 augusti 1961 gick han en match mot världsfyran Willie Pastrano en snabb och teknisk driven boxare i Angelo Dundees stall. Där fanns också en ung boxare som hette Cassius Clay. Pastrano hade inget knockslag; en brist som är ödestiger mot en boxare som Risberg.
Matchen gick på Stockholms Stadion. 22 000 åskådare hade bänkat sig. Vid ringside satt dåtidens etablissemang, bland annat Abbe Bonnier, Henning Sjöström och Simon Brehm. Svenne Berka var givetvis där.

I första ronden gick svensken i golvet av en höger från Pastrano, ett sus gick genom publikhavet.
Amerikanen dominerade i sex ronder sedan vände det. Pastrano maldes ner av Risbergs offensiv och orkade inte dansa undan - i tolfte och i sista ronden hängde han över repen för att undkomma nedslagning. Matchen slutade oavgjort. Två år senare var Pastrano världsmästare.

Av hans tre förluster var två på grund av ögonbrynskada. Han kunde inte se. Förlusten mot Bobbo Olson var enda knockoutnederlaget.

1965 lade han av som boxare och tog fram rörtängerna igen. Sex år senare startade han Lennart Risbergs VVS. Först vid 70 års ålder lades tängerna åt sidan och en tillvaro som pensionär tog vid. Han flyttade till Mariefred för att kunna vara nära sina barnbarn.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten

Fakta

  • Förening/klubb: BK Örnen, Stockholm
  • Födelseort: Stockholm
  • Född: 1935-04-16
  • Dödsort: Eskilstuna
  • Död: 2013-09-04

Resultat

Stockholm/Melbourne 1956

  • 9:a Boxning -81 kg

Partners

Huvudsponsorer, logotyper