Elva svenska medaljer i Paris
Sverige kan summera de medaljmässigt mest framgångsrika sommarspelen sedan Sydney 2000. Fyra guld, fyra silver och tre brons placerar blågult som 16:e nation i medaljligan – den bästa placeringen sedan Los Angeles 1984.
- Det är extra starkt och glädjande att vi tar elva medaljer i åtta olika idrotter, säger truppchef Peter Reinebo om sitt sista OS.
Sarah Sjöström blev OS-drottning i simbassängen med två guld och ett olympiskt rekord. Sarah bestämde sig sent för att ställa upp på 100 frisim och överraskande sig själv med ett guld. På halva distansen var hon helt överlägsen, vann guldet enkelt och lämnade Paris med ett olympiskt rekord.
Armand ”Mondo” Duplantis trollband en hel arena, en hel stad och en halv värld när han med alla blickar riktade mot sig svingade sig över världsrekordet 6,25. Mondo var en av spelens största förhandsfavoriter men infriade alla högt ställda förväntningar med råge.
Magisk stämning
Simningen och friidrotten skapade suverän stämning på sina arenor – fantastiska arenor och finfin stämning var allmänt över hela spelen. Men ett signum för spelen blev beachvolleybollen nedanför Eiffeltornet. Läktarna gungade när 22-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig spelade. Sveriges kung dansade med till ”monsterblock” och euforin var enorm när matchbollen i finalen mot Tyskland smashades in.
– Det är fyra guldmedaljer som alla glänser lite extra mycket. Enorma prestationer av idrottare som både dominerar och förnyar sina sporter, säger Peter Reinebo.
Tara satte tonen första dagen
Den som satte den positiva tonen för hela truppen var den yngsta tjejen. Det 18-åriga superlöftet Tara Babulfath gick rakt genom rutan med sitt rättframma sätt och var värd minst det brons hon fick i judo. Även Jenny Rissveds tog ett tidigt brons i mountainbike och Victor Lindgren pangade hem ett silver i luftgevär 10 meter. Det gav tre medaljer under de tre första tävlingsdagarna.
– Det var viktigt för hela truppen att få en så fin start. Tara, Jenny och Victor visade vägen, säger Peter Reinebo.
Pingisfeber
På bordtennisarenan fick Truls Möregårdh en stentuff lottning i singel då kinesiska världsspelaren Wang Chuqin väntade i andra omgången. Mot alla odds vann svensken och en Trulsfeber tog över både Sverige och Paris. Truls storspelade sig fram till final i singel, där det blev förlust mot Fan Zhendong. Det svenska medaljflytet höll i sig i lagtävlingen där Truls, Anton Källberg och Kristian Karlsson svarade för en mirakelvändning i semifinalen mot Japan. Det blev ett nytt pingissilver efter tre skiljesetsförluster mot Kina i finalen.
– Jag är full av beundran för bordtennisen som gör något som är mer än deras rankning men också vänder matcher och vinner på sätt som är speciellt. Två medaljer i bordtennis var mycket starkt och över förväntan, säger Peter Reinebo.
Bäst i Norden
I Marseille ordnade segling två medaljer genom fint lagarbete. Bägge besättningarna vände tveksamma starter till starka avslutningar, trots svåra vindförhållanden. Rebecca Netzler och Vilma Bobeck seglade hem ett silver i 49erFX och Anton Dahlberg tillsammans med Lovisa Karlson lyckades segla upp sig till brons i 470 mixed. Det gav totalt elva medaljer via fyra guld, fyra silver och tre brons, som därmed överträffade medaljmålet på tio medaljer.
– Vi gör det också lite bättre än flera jämförbara länder. Vi är bästa nordiska land vilket jag är väldigt nöjd med. Det är ett kvitto på att både stödprogrammet Topp och Talang samt OS-förberedelserna fungerar väl. Det säger också något att vi är nummer 16 i den globala medaljligan, säger Peter Reinebo och fortsätter:
– Vi har flera unga aktiva som både gör bra resultat här i Paris och samtidigt ligger i fin utvecklingskurva mot kommande OS, det lovar förstås gott!
Många fina prestationer
Även utanför medaljerna fanns flera fina prestationer. Handbollsdamerna gjorde en fin turnering, men föll i bronsmatchen mot Danmark. Lerduveskyttarna Rickard Levin Andersson och Stefan Nilsson var båda i final och bommade medalj med knapp marginal som fyra respektive femma.
Fälttävlan blev ridsportens bästa lag med en sjätteplacering. Friidrottens kastare Vanessa Kamga, Daniel Ståhl och Fanny Roos slutade alla bland de sju främsta. Sjua slutade även brottaren Jonna Malmgren och kanotisten Martin Nathell, medan Louise Hansson blev åtta på 100 m fjärilssim.
Skateboardåkaren Hampus Winberg var mycket nära att nå final i park, men fick nöja sig med niondeplats. Samma placering fick Emilia Nilsson Garip i simhopp, Michelle Coleman på 50 meter frisim samt boxaren Nebil Ibrahim, som hade oturen att stöta på den blivande mästaren redan i andra omgången. Maja Stark blev bästa golfare med en tiondeplats.
FAKTA/ Svenska medaljer i Paris 2024
11 medaljer
GULD 4 st
Armand Duplantis, friidrott stavhopp
Sarah Sjöström, simning 50 m frisim
Sarah Sjöström, simning 100 m frisim
David Åhman/Jonatan Hellvig, beachvolley
SILVER 4 st
Truls Möregårdh, bordtennis singel
Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, segling 49erFX
Victor Lindgren, skyttesport luftgevär
Anton Källberg/Truls Möregårdh/Kristian Karlsson, bordtennis lag
BRONS 3 st
Tara Babulfath, judo -48 kg
Jenny Rissveds, cykel mountainbike
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, segling 470 mixed
FANBÄRARE
Invigning: Josefin Olsson, segling och Peder Fredricson, ridsport
Avslutning: Tara Babulfath, judo och Anton Dahlberg, segling
Fjärdeplatser (2 st):
Rickard Levin Andersson, skyttesport trap
handboll damer
Femteplatser (6 st):
Lagkapp 4x100 m frisim damer (Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sara Junevik, Louise Hansson och Sofia Åstedt)
Kristian Karlsson/Christina Källberg, bordtennis mixeddubbel
Linda Bergström/Christina Källberg/Filippa Bergand, bordtennis lag
Stefan Nilsson, skyttesport skeet
Vanessa Kamga, friidrott diskus
Fälttävlan, lag (Frida Andersén, Box Leo, Louise Romeike, Caspian 15, Sofia Sjöborg, Bryjamolga VH Marienshof)
Sjätteplatser (1 st):
Hoppning, lag (Henrik von Eckermann, King Edward, Rolf-Göran Bengtsson, Zuccero HV, Peder Fredricson, Catch med not S).
Sjundeplatser (7 st):
Dressyr, lag (Juliette Ramel, Buriel K.H, Therese Nilshagen, Dante Weltino Old, Patrik Kittel, Touchdown)
Daniel Ståhl, friidrott diskus
handboll herrar
Jonna Malmgren, brottning -53 kg
Martin Nathell, kanot K-1 1000 m
lagkapp 4x100 m medley damer (Sophie Hansson, Louise Hansson, Sarah Sjöström, Hanna Rosvall)
Fanny Roos, friidrott kula.
Åttondeplatser (2 st):
Louise Hansson (100 m fjärilsim)
Niondeplatser (6 st):
Nebil Ibrahim, boxning -57 kg
Linnea Stensils/Moa Wikberg, kanot K-2 500 m
Marcus Nyman, judo -90 kg
Michelle Coleman, simning 50 m frisim
Hampus Winberg, skateboard park
Emilia Nilsson Garip, simhopp, svikthopp
Tiondeplatser (4 st)
Maja Stark, golf
Axelina Johansson, friidrott kula
Emil Järudd/Hanna Jonsson, segling Nacra 17
Johanna Lindborg, brottning, -62 kg
Elfteplatser (2 st)
Viktoria Larsson, skyttesport skeet
Linnea Stensils, kanot K-1 500 m
12:e platser (6 st)
Marcus Madsen, skyttesport
Melina Andersson, kanot K-1 500 m
Isak Öhrström, kanot slalom K-1
Lagkapp 4x100 m mixed medley (Erik Persson, Hanna Rosvall, Robin Hanson, Sara Junevik), simning
Michelle Coleman, simning 100 m frisim
Frida Andersén, ridsport fälttävlan ind.