Olympiastiftelsens ordföranden, Hans Lager. Foto: SOK.

Publicerad 19 december 2023

Olympiastiftelsen ger julklapp till Topp och Talang

Fyra av tio elitidrottare i SOK:s stödprogram skulle leva under existensminimum om de inte fick stipendium. Nu kliver Olympiastiftelsen in med en välkommen klapp lagom till jul.
- Vi lägger på tio procent på totala stipendiepotten som SOK delar ut, meddelar Olympiastiftelsens grundare och ordförande Hans Lager.

Under 2022 genomförde SOK en socioekonomisk studie som belyste de ekonomiska förutsättningarna för de som ingår i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Av de som söker stipendier från SOK skulle 44 procent leva under existensminimum utan stöd från SOK.

Långsiktig satsning

De cirka 100 elitidrottarna som erhåller stöd får i genomsnitt kring 100 000 kronor per år och person. Olympiastiftelsen har under fem år samlat in ett kapital och tar nu klivet att börja en långsiktig stödjande verksamhet.

- Vi kommer att utöka den totala stipendiesumman till aktiva med tio procent. Det kommer vi att göra de kommande tre åren. Om tre år är förhoppningen att vi ska kunna ge ännu större belopp, förklarar Hans Lager.

Avkastning till olympier

Hans Lager är själv tidigare olympier och deltog i modern femkamp vid OS i Montreal 1976. Olympiastiftelsen arbetar med insamling, donationer och filantropi. Stiftelsens medel förvaltas på ett klokt sätt i fonder med målet att all avkastning ska gå till svenska olympier.

- För oss är det här utan tvekan årets julklapp. Detta är ett mycket uppskattat initiativ som går rakt in i hjärtat av SOK:s verksamhet och stärker möjligheterna för fler toppidrottare att göra en satsning mot världstoppen, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Sveriges Olympiska Kommitté har också förändrat förutsättningarna för att dela ut stipendier, så att ännu fler elitidrottare numera kan ta del av SOK:s stöd.

  • Vi hoppas att denna förstärkning vi får av Olympiastiftelsen med tiden kan växa och får ännu större betydelse, men då behöver vi också fler som vill och kan bidra. Så vi välkomnar verkligen fler som vill förstärka Olympiastiftelsen och dess satsning på svenska idrottare, säger Åsa Edlund Jönsson.

Vill du vara med och bidra till Olympiastiftelsen?

Du kan vara med och bidra till framtida OS-medaljer genom att lämna ett privat bidrag till Olympiastiftelsen. Ditt bidrag blir en del av en framtida och långsiktiga finansiering som har det uppenbara syftet att ge svenska idrottsmän och kvinnor bättre förutsättningar att lyckas i kommande Olympiska spel.

Olympiastiftelsen

Partners

Huvudsponsorer, logotyper