Sommaridrotternas headcoacher är samlade på Yasuragi i Stockholm för att diskutera förberedelserna inför OS i Tokyo. Foto: SOK

Publicerad 8 oktober 2020

Samling inför Tokyo

SOK förbereder för OS i Tokyo med invigning den 23 juli nästa år. Under de senaste två dagarna har majoriteten av huvudcoacher i de olympiska sommaridrotterna haft möten om hur spelen ska kunna genomföras på bästa sätt.
- Vi tror att OS blir av. Men vi är säkra på att det blir modifierade spel, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Nästan samtliga förbundskaptener med idrotter som hoppas delta i Tokyo var samlande på Yasuragi i Stockholm. Den största frågan under dagarna var given: hur förbereder man sig för spelen i Tokyo under en pågående pandemi? Till exempel diskuterade man hur resor till träningsläger och kvaltävlingar anpassat till Covid-19 kan gå till.

- Ett viktigt erfarenhetsutbyte. Det är också viktigt att vi fortsatt följer de rekommendationer som finns, enligt SOK:s läkare Per ”Pliggen” Andersson.

Sju områden

Signalen från Internationella Olympiska Kommittén (IOK) är tydlig. Allt talar för att OS i Tokyo kommer att genomföras nästa år, men beskedet är också att man måste anpassa spelen för allas säkerhet med hänsyn till pandemin. IOK har hittills identifierat sju nyckelområden för att hitta sätt att hantera pandemin i samband med spelen: resa/visum, social distansering, personlig skyddsutrustning/hygien, testning/smittspårning/isolering, förebyggande information samt vaccin.

- Det är alla viktiga områden och vi får veta senare vilka åtgärder som man behöver vidta kring varje område. Det är också IOK:s nuvarande uppfattning att ett vaccin inte är avgörande för att genomföra spelen i Tokyo. Det viktigaste för oss i detta läget är att skapa en beredskap för att det sannolikt blir annorlunda och i planeringen skapa alternativ till huvudlinjen utifrån olika scenarier, säger Peter Reinebo.

Klimat och kval

Annat som avhandlades under mötet var bland annat var de senaste forskningsrönen och analyserna kring acklimatisering i ett klimat med stark värme och hög luftfuktighet. En annan fråga var tydligheten mot idrottare kring vilka uttagningsregler som gäller för att få tävla för Sverige i Tokyo.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror fortfarande på en svensk trupp innehållande 145 aktiva.

- Vi tror att båda handbollslagen klara sina kval i vår och då blir vi kring 145 aktiva, säger Reinebo.

Sista dagen att kvala in till OS i Tokyo varierar för olika idrotter, alla kval avslutas innan den 29 juni nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper