Bronsmedaljörerna Sara Andersson och Oscar Andersson under medaljceremonin för singelmixedstafetten. Foto: OIS.

Publicerad 15 januari 2020

Skidskytte åker från ungdoms-OS med ett brons

De svenska skidskyttarna tog en medalj och en topp-sju-placering under världsungdoms-OS i Lausanne. I den avslutande mixedstafetten blev Sverige 15:e där Italiens felfria skytte på sista sträckan avgjorde guldstriden.

Den svenska medaljen kom genom Sara Andersson och Oscar Andersson som tog brons i singelmixedstafett. Oscar Andersson blev dessutom sjua i 7,5 km sprint, den främsta individuella placeringen. Tillsammans med sina lagkamrater Wilma Björn, Klara Andersson, Fabian Hermansson och Victor Berglund har de dessutom fått massor av erfarenheter om att tävla på ett OS som kan vara otroligt värdefulla i framtida tävlingar.

Slutsträckan avgjorde

Det sista stående skyttet blev helt avgörande för pallplaceringarna i skidskyttets avslutande mixedstafett. Inför sista sträckan låg Ryssland i täten med Italien dryga 20 sekunder efter och Norge på en klar bronsplats ytterligare någon halvminut därefter, vilket var placeringar som de hade haft under hela loppet. På sista sträckan hade Ryssland guldmedaljören från distansloppet, Oleg Domitjek, medan Italien växlade till Marco Barale, silvermedaljör från singelmixedstafetten.

Wilma Björn på den inledande sträckan i mixedstafetten. Foto: OIS

Barale sköt fullt i liggande och medan Domitjek behövde två extraskott vilket gjorde att spänningen skruvades upp i kampen om guldet. Och nerverna visade sig i det sista avgörande stående skyttet där Domitjek drog på sig en straffrunda samtidigt som italienaren bombarderade in ett snabbt felfritt skytte och kunde köra ett spurtvarv som ohotade segrare. Italien vann på tiden 1.10,55 efter att ha använt totalt sex extraskott under de svåra förhållandena som rådde på vallen. Ryssland blev tvåa +43,7 sekunder efter. Även Norge sköt bort sig under sista skyttet. En straffrunda på den avslutande bronsmedaljören från sprinten, Vegard Thon gjorde att Frankrike gick om och knep bronspengen.

Sverige startade utan bronsmedaljören Sara Andersson från singelmixedstafetten som vaknade med halsont. Det svenska laget med Wilma Björn, Klara Andersson, Fabian Hermansson och Oscar Andersson hade, som många andra länder, svårt att bemästra vindarna på skyttevallen och var aldrig med i tätstriden. Med tre rundor totalt och 14 extraskott så fick man nöja sig med plats 15.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper