Sara Grahn i damkronornas mål. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Publicerad 6 februari 2018

Damkronorna vann genrepet

Damkronorna stärkte självförtroendet inför OS-premiären mot Japan på lördag genom att slå OAR (Ryssland) med 2-1 efter straffar.

Matchen mot OAR var på alla sätt annorlunda jämfört med matchen mot Korea. Då, ett enormt pressuppbåd, fullsatt arena. Nu några få svenska journalister, noll publik och bara några ”spioner” från kommande OS-motståndare.

OAR tog ledningen efter drygt sex minuters spel genom lagets stora stjärna Valijera Pavlova som rundade det svenska målet och kunde trycka in 1-0 bakom Sara Grahn.

Damkronorna hade många tillfällen att i numerärt överläge kvittera men saknade spets i det spelet. En kvittering kom dock bara efter 25 sekunders spel i den sista perioden då Emmy Alasalmi sköt 1-1.

Pernilla Winberg mot Rysslands Yelena Dergachyova. Till höger målvakten Sara Grahn. Foto Jonas Ekströmer, TT

Slutet på matchen blev dramatiskt då Damkronorna åkte på några tvivelaktiga utvisningar men kunde genom storspel av Sara Grahn se till att matchen gick till förlängning. En förlängning som Damkronorna fick börja med en spelare på utvisningsbänken.

Men matchen fick avgöras på straffar och där var Damkronorna säkra. Straffskyttarna Maja Nylén-Persson, Lisa Johansson och Sara Hjalmarsson gjorde inga misstag och när sedan Sara Grahn visade kyla kunde Damkronorna efter fyra raka förluster denna säsong vinna över OAR (Ryssland).