Hugo Jacobsson strax före Österrikes Benjamin Moser. Foto: EYOF 2015

Publicerad 30 januari 2015

"Alla presterade sitt bästa"

Såväl längd- och skidskytteledarna var ödmjuka inför den avslutande stafettdagen på UngdomsOS, EYOF i Vorarlberg Liechtenstein och trodde båda på placeringar runt tiondeplatsen. Något som de aktiva såg till att toppa med råge – längdlaget slutade på femte och skidskyttelaget på sjundeplats.

Pallplatserna på längdstafetten togs av de nationer som lagit beslag på ALLA utom en av längdmedaljerna inför dagens tävling; Ryssland, Norge och Tyskland. Samtliga dessa lag hade tre av fyra medaljörer i sina stafettlag, så att slå sig in där hade varit en ordentlig skräll.

Det svenska laget hade som mål att vara med så långt det gick i tävlingen. Under andra sträckan hade de till och med häng på medaljerna när Johanna Hagström växlade som fyra efter två sträckor. Finland hade sin bästa kille och tjej på de två sista sträckorna som båda varit strax utanför pallen på de individuella tävlingarna – de gick om Sverige men resten av fältet höll svenskarna bakom sig och slutade på en finfin femteplats.

- Ett fantastiskt resultat. Alla i laget presterade verkligen sitt bästa lopp hittills och de krämade ur allt de hade. De låg som käglor i målfållan allihopa och nu i bussen hem så kan de inte sluta skratta och le, säger en glad coach till längdlaget Linus Davidsson.

Hela skidskyttegänget: Nicolina Lindqvist, Moa Olsson, Maja Hagström, Sanna Sjödén, Sebastian Samuelsson, Henning Sjökvist, Nicklas Olausson och Emil Nykvist. Foto: SOK

Även skidskyttarna presterade över förväntan. De gick ut som 13:e lag men plockade in placeringar för varje sträcka. Endast deras bästa åkare med två individuella medaljer, Sebastian Samuelsson på sista sträckan behövde köra en straffrunda. Trots det plockade han ändå in två placeringar och förde upp laget på en avslutande sjundeplats.

Det var samma nationer på pallen i skidskyttet som i längdskidor, om än i annan ordning; Norge vann, Ryssland tog silver och Tyskland fick återigen nöja sig med brons.

Jonna Luthman och Matilda Grun. Foto: SOK

I den alpina tävlingen mötte det svenska laget Polen i första omgången. Sverige tog ledningen med Matilda Grundén i första åket. Polen utjämnade sedan till 1-1 när Olle Sundin föll och med ytterligare två knappa segrar för Polen stod det klart att det var sluttävlat för svenskarna.

Tävlingen vanns av hemmanationen Österrike före Norge och återigen Tyskland på en bronsplats.

Nu är tävlingarna över på UngdomsOS. Återstår gör att packa ihop och naturligtvis – gå på avslutningsceremoni innan hemresa väntar under morgondagen.

Dagens resultat

Längdskidor, stafett

1. Ryssland (Alexander Klugen, Lidia Durkina, Egor Kazarinov, Olga Kucheruk) 55.19,7
2. Norge (Petter Stakston, Marte Maehlum Johansen, Simen Thune Rolfsen, Martine Lorgen Övrebust) 55.30,3
3. Tyskland (Jakob Vogt, Kathrine Sauerbrey, Janosch Brugger, Antonia Fraebel) 56.39,0
Sve.plac: 5. Sverige (Jonas Eriksson, Johanna Hagström, Hugo Jacobsson, Moa Lundgren) 58.12,6

Skidskytte, stafett

1. Norge 1.25.56,1 (0+8) (Mathea Tofte, Karoline Erdal, Aleksander Fjeld Andersen, Sturla Holm Laegereid)
2. Ryssland 1.26.34,8 (1+10) (Vera Rumyantseva, Irina Kazakevich, Nikita Lobastov, Igor Malinovskii)
3. Tyskland 1.28.53,5 (1+9) (Melanie Eccarius, Sophia Schneider, Marinus Veit, Tobias Wanninger)
Sve.plac: 7. Sverige (1+14) (Moa Olsson, Sanna Sjöden, Emil Nykvist, Sebastian Samuelsson)

Alpint, parallell slalom mixed team

1. Österrike (Franziska Adelheid Gritsch, Katharina Liensberger, Julia Scheib, Pascal Fritz, Fabio Gstrein, Raphael Haaser)
2. Norge (Marte Edseth Berg, Vilde Brakestad, Kajsa Vickhoff Lie, Odin Vassbotn Breivik, Joachim Jagge Lindstoel, Olav Engelhardt Sanderberg)
3. Tyskland (Martina Ostler, Julia Pronnet, Lucia Rispler, Ferdinand Dorsch, Joel Kohler, Adrian Meisen)
Sve.plac: 1/8-final: Sverige (Emeli Alkell, Martina Grundén, Jonna Luthman, Fabian Nyman, Kevin Stein Lagerheim, Olle Sundin)

Läs mer:
Se fler bilder på SWEolympic Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ resultat på SWEolympic Twitter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper