De aktiva på Olympic Camp på Playitas inför OS i Paris 2024. Foto: TT.

Publicerad 24 november 2023

Olympic Camp på Playitas - resan mot OS har startat

Olympic Camp blev en lyckad start på OS-säsongen. Över 200 personer var på träningslägret i Playitas och rekordsiffran 34 blev tidigt uttagna till spelen i Paris.

- Det har varit en vecka med energi och glädje i ett utvecklande prestationsklimat. Det har varit mycket träning - men också många skratt, säger SOK:s truppchef Peter Reienbo.

Svenska idrottare har de senaste spelen lyckats bättre än förväntat, bättre än vad statistiken skvallrar om på förhand. Sammanhållning över idrottsgränserna och minutiösa slutförberedelser är två av förklaringarna till det.

Anton Dahlberg i full fokus under lagtävlingen på Olympic Camp på Playitas. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

- Olympic Camp är en viktig framgångsfaktor. Här skapar vi en god laganda, det förstärker prestationsklimatet som skapar bättre förutsättningar för goda resultat, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Simmaren Hanna Rosvall och brottaren Alex Kessidis kör en simtävling i den olympiska poolen på Playitas. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Veckan på Apollos finns anläggning Playitas har gett värdefull tid till träning. Många har testat den nyrenoverade friidrottsanläggningen, den olympiska poolen har varit frekvent bokad av idrotter som simning, triathlon, kanot och modern femkamp. I gymmet Wod box har aktiva från idrotter som segling, judo, boxning och brottning kunnat sporra varandra extra.

- Det har varit imponerade att se den vilja som finns bland idrottarna att hjälpa varandra att bli bättre, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Seglarna Rebecca Netzler, Josefin Olsson, Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg tar en smoothie i Vattenhålet tillsammans med kocken Pelle Lindius under Olympic Camp. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

I relaxområdet Vattenhålet – skapat av SOK:s huvudsponsor Svenska Spel – har idrottarna kunnat få tid att hänga tillsammans. Det har funnit plats för reflektion, lek och skratt. Det har också funnits tid att utbildas av Antidoping Sverige, få lära sig mer om spelfusk, se Garmins nya produktutbud och att få sitta ned med Athletic Work för tankar om livet vid sidan av idrotten.

SOK har också ställt hela sitt resursteam till förfogande. Förutom samtal med alla idrotters sportchefer om vägen mot Paris har idrottare och tränare också kunnat nyttja resurspersoner och specialister vad gäller fysträning, nutrition, prestationspsykologi, fysioterapi, medicin, klimat, marknadsföring och mediefrågor.

Cecilia Kalla från SOK:s resursteam i gymmet tillsammans med en av de aktiva under Olympic Camp på Playitas. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Även ledarna har samarbetat. SOK:s anställde nyligen golfens förbundskapten Katarina Vangdal för att bygga ett stödprogram, likt Topp och Talang, för ledare och coacher.

- Väldigt värdefulla dagar på Playitas. När vi samlas så här många så finns så mycket vilja och kunskap att lära av varandra, säger Katarina Vangdal.

34 aktiva togs ut vid den första OS-uttagningen till Paris 2024 under Olympic Camp på Playitas. Foto: TT.

För många idrotter väntar nu en period med digra kvaltävlingar och SOK kommer att genomföra kontinuerliga uttagningar. Hittills har 34 personer - rekordmånga för att vara så långt inför spelen - fått klartecken att tävla för Sverige under OS i Paris.

- Individuella aktiva i OS-truppen verkar bli 80-90 personer. Sedan hoppas vi givetvis på att få med flera lagbollspel som handboll och fotboll. Slagstyrkan på den här truppen är lite högre jämfört med samma tidpunkt inför spelen i Tokyo och Rio, säger Peter Reinebo, SOK:s truppchef i Paris 2024..

Olympic Camps traditionella lagtävling vanns i år av Andreas Almgren, Marcus Dackhammar, Niclas Öhlen, Simon Pettersson, Moa Wikberg och Tilda Månsson. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Nästa gång den svenska OS-truppen samlas på det här sättet blir under förlägret i Eskilstuna veckorna innan OS.

- Nu har vi skapat en trygg och lustfylld miljö. Det är viktigt om man ska vara bäst när det gäller som mest, säger truppchef Peter Reinebo.

OS i Paris invigs den 26 juli nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper