Nicole Hall firar efter straffmål mot Slovakien. Foto: OIS.

Publicerad 17 januari 2020

Sverige straffade Slovakien

Det krävdes sudden death-straffar för att skilja Sverige och Slovakien åt i första gruppspelsmatchen i världsungdoms-OS. Men två raka straffmål av lagkapten Nicole Hall ordnade svensk seger med 3-2.
- En sån här seger bygger karaktär i gruppen, summerar förbundskapten Alexander Bröms.

Det svenska laget jublar efter Beatrice Hjälms kvittering till 2-2. Foto: OIS.

Det började annars tungt för det svenska hockeylaget. Slovakien tog ledningen genom lagkapten Barbora Kapicakova redan efter en minut och fyra sekunders spel. 0-2 kom i numerärt underläge efter mindre än fyra minuters spel då en svensk spelare oturligt styrde pucken i egen bur.

- Vi tror ändå på det vi gör under hela matchen. Vi sade att vi skulle ta vara på vare byte och jag tycker vi tog över spelet mer och mer, säger förbundskapten Alexander Bröms.

Viktig reducering

SDE-forwarden Klara Kenttälä tog vara på ett tveksamt slovakiskt byte och sköt snyggt in viktiga 1-2 med 33 sekunder kvar av den första perioden. Beatrice Hjälm kunde skickade in 2-2 i numerärt överläge drygt fem minuter in i andra perioden. Men trots ett stort svenskt spelövertag och dubbelt så många skott (42-21) blev sista perioden mållös. I slutet av matchen fick Slovakien chansen att spela fem mot tre.

- Jag tycker vi dominerade stort i spel fem mot fem, men när de fick chansen fem mot tre i slutet blev det så klart lite tryck mot oss – men vi rädde ut det också, säger Alexander Bröms.

Straffdrama

Matchen gick till straffar, tre för varje lag. Den svenska målvakten Ebba Svensson Träff räddade två av tre, men all press var på den svenska lagkapten Nicole Hall att göra mål när hon skulle lägga den sista svenska straffen. Miss och Slovakien skulle vinna, mål och straffläggningen skulle fortsätta med sudden death-straffar. Hall satte högsta fart mot mål och stänkte fylld med självförtroende in pucken. Hall fick sedan chansen igen direkt att lägga Sveriges första sudden death-straff. Och det var nästan en repris och hennes första straff. När Ebba Svensson Träff sedan räddade Zuzana Dobiasovas sista slovakiska straff kunde svenskorna jubla.

- Straffläggningen var lite som hela matchen. Vi hamnade i underläge men hade visade moral och kunde vända, säger Alexander Bröms.

Turneringen fortsätter nu med match mot Tyskland redan på lördag förmiddag, nedsläpp klockan 11.00. De två bästa lagen från trelagsgruppen når måndagens semifinaler.

- Vi får njuta av den här segern i någon timme till, sedan får vi laddad om för att fundera på hur vi ska slå Tyskland, säger Alexander Bröms.