Statsminster Stefan Löfven talade för OS och Paralympics i Sverige 2026 under slutpresentationen i Lausanne under eftermiddagen. Foto: TT

Publicerad 22 juni 2019

Så avgörs omröstningen om OS 2026

I dag röstar Internationella Olympiska Kommittén (IOK) om vinter-OS och Paralympics 2026 ska arrangeras i Sverige eller Italien. Så här avgörs det om det blir Stockholm Åre eller Milano Cortina.

 • Det finns totalt 95 IOK-medlemmar, men det är som mest 86 som röstar i den första röstomgången klockan 16 i dag. IOK:s ordförande Thomas Bach röstar först vid ett oavgjort resultat efter två omgångar. Det finns dessutom tre IOK-medlemmar som är avstängda, samtidigt som Sveriges två IOK-medlemmar och Italiens tre inte har rösträtt. Ytterligare fyra medlemmar har lämnat återbud, så totalt röstar 82 medlemmar i den första röstningsomgången.
 • Varje IOK-medlem har en röst. Blanka röster räknas inte och det är inte tillåtet att lämna över sin röst till någon annan. Om en IOK-medlemmar därmed inte är på plats, kan inte denne delta i omröstningen.
 • Omröstningen är en sluten omröstning där elektronisk utrustning kommer att användas.
 • Det som krävs för att vinna omröstningen är en röst mer än hälften, det vill säga en majoritet, av de totala rösterna från IOK-medlemmar.
 • Om det skulle bli oavgjort görs röstningen om en gång till. Om det åter skulle vara oavgjort och inte gå att skilja kandidatstäderna åt har ordföranden Thomas Bach utslagsröst.
 • IOK:s ordförande Thomas Bach kommer att tillkännage resultatet av omröstning cirka klockan 18.00 på måndag. Då kommer även omröstningsresultatet att bli offentligt.
 • Tillförlitligheten, sekretessen och noggrannheten i röstprocessen testas och övervakas av ett oberoende specialistföretag på området.
 • Under måndagen kommer både Sverige och Italien få göra två presentationer vardera innan IOK-medlemmarna drar sig tillbaka för att rösta med start klockan 16.00.
 • Du som vill se avgörandet och båda ländernas slutpresentationer kan göra detta genom en live stream via Olympic Channel Länk till annan webbplats.. Sveriges Television sänder själva tillkännagivandet av vilka det är som får stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. En sändning som startar klockan 17.55 i SVT2.
 • Detta är dagens höjdpunkter:
  13.55 – Stockholm Åre 2026, slutlig presentation.
  14.40 – Milano Cortina 2026, slutlig presentation.
  17.25 – Sändningen där värdstaden presenteras inleds.
  18.25 – IOK håller presskonferens.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper