Många glada miner under IOK:s utvärderingskomissions besök i Sverige. På bilden från Falun syns OS-chefen Christophe Dubi, svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg, kampanjens vd Richard Brisius, ambassadören Jessica Lindell Vikarby, ambassadören Anders Södergren, ordföranden i utvärderingskommissionen Octavian Morariu, Faluns kommunalråd Joakim Storck och IOK-ledamoten Stefan Holm. Foto: TT.

Publicerad 16 mars 2019

Undersökning visar stort stöd för Sveriges OS-ansökan

Stödet för OS och Paralympics i Sverige 2026 ökar. Det visar en undersökning som Internationella Olympiska Kommittén har genomfört. 55 procent av svenskarna är för, bara 17 procent emot.
– Detta visar på en enorm förändring till det positiva där en majoritet i vårt land och Stockholm vill ha vinter-OS och Paralympics 2026. Vi har en majoritet för och en andel negativa som drastiskt har gått ner. Det är ett fantastiskt resultat, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Det är i en ny undersökning, genomförd av det internationella opinionsinstitutet Publicis Media på uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén (IOK), som siffrorna har presenterats. Totalt har 2 443 intervjuer genomförts under tiden 7–19 februari. Där svarade 55 procent ”ja” på frågan om de är för att Stockholm Åre står som värd för OS och Paralympics 2026. 17 procent var negativa och 28 procent var neutrala.

– Det är positivt att 55 procent av svenskarna säger ja till OS och Paralympics i Sverige. Det är ett bevis på att allt fler tar till sig det nya i hur OS och Paralympics ska arrangeras utan att belasta skattebetalarna. Det visar också det vi känner, att stödet för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige växer för var dag, säger kampanjens vd Richard Brisius.

– Det här känns jätteroligt, att vi dels har fått en ökning på ”ja” men också en minskning på ”nej”. Det känns som att folk börjar förstå mer, vad det innebär med den nya agendan, men nu förhoppningsvis så har det slagit igenom lite bättre, säger Gunilla Lindberg som är ledamot av IOK:s styrelse och generalsekreterare för SOK.

Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lägger framför allt fokus på två saker. Hållbarhet och flexibilitet, något som IOK:s vd Christophe Dubi menar att Sverige lever upp till.

– Vi har OS-ansökningar från både Sverige och Italien som passar perfekt in på vår filosofi med Agenda 2020, vilket innebär att du ska använda det du redan har tillgång till och inte bygga någonting nytt om det inte är nödvändigt. Den visionen tycker jag att vi ser i denna ansökan. Så sett ur denna synpunkt, är det en fullpoängare, säger Dubi.

IOK:s utvärderingskommission har varit på besök i Sverige 11–16 mars där de besökt de tilltänkta OS-städerna Stockholm, Åre och Falun, samt alla anläggningar.

– Vi är väldigt nöjda med alla svar vi fått under den här fantastiska veckan, säger Octavian Morariu, ordförande för IOK:s utvärderingskommission.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper