Gunilla Lindberg, ordförande i IOK:s koordinationskommitté på sitt åttonde besök i PyeongChang. Foto: IOK

Publicerad 16 mars 2017

IOK besöker Sydkorea

PyeongChang är i god fas för att kunna leverera en unik OS-upplevelse nästa vinter.

Den 13-15 mars gjorde IOK:s koordinationskommitté sitt åttonde besök i Sydkorea för att bevaka förberedelserna inför de 23:e vinterolympiska spelen som ska arrangeras nästa vinter i PyeongChang.

Under besöket inspekterades arenorna Jeongseon Alpine Centre, Alpensia Sliding Centre, PyeongChang Olympic Stadium och International Broadcast Centre. Samtliga följer den schemalagda planen för att vara färdigställda i god tid till spelen. Kommittén besökte även OS-byn i PyeongChang där de träffade aktiva som tävlar i slädtävlingarnas Världscup under denna vecka.

IOK:s koordinationskommitté med Gunilla Lindberg i spetsen på besök i PyeongChang. Foto: IOK

IOK:s koordinationskommitté med Gunilla Lindberg i spetsen på besök i PyeongChang. Foto: IOK

Som ordförande i koordinationskommittén kunde Gunilla Lindberg vid slutet av mötet konstatera att arrangörsorganisationen är i god fas med förberedelserna.

- PyeongChang 2018 kommer att ha högkvalititativa arenor för såväl snö och issporter. Vi ser en bra progression i byggnationen av nya arenor och har fått fin feedback från aktiva på de 17 testevents som har genomförts hittills den här vintern. Tillsammans med två förstklassiga OS-byar kommer detta att bidra till minnesvärda spel för 2018-års olympier och paralympier, säger Gunilla Lindberg.

Gunilla berättar vidare om att närheten mellan spelens bergs- och kustkluster kommer att göra spelen till ett unikt vinter-OS där åskådare har möjligheten att se både snö- och istävlingar under en och samma dag.

Viktigt med framtidsperspektiv

IOK:s koordinationskommitté är också noga med att arrangörslandet kan säkra det framtida ”arvet” av de olympiska spelen. Det är meningen att ett arrangörsskap av OS ska tillföra mervärden till landet även på lång sikt, och inte enbart under spelens gång. Organisationskommittén informerade att de är på god väg i planeringen av arenornas framtida bruk. 10 av de 12 arenorna har beslutade detaljplaner för efterbruk.

Ett annat sådant område är utvecklingen av kunskap och expertis. I förberedelserna inför och under spelen kommer en mängd experter inom många områden att samlas i PyeongChang för att kunna leverera spel på högsta nivå. Det ger den lokala personalen möjligheten att lära sig från de bästa och höja kunskapsnivån inom tävlings- och idrottsorganisation i regionen. Samma gäller för spelens volontärer som kommer att börja sin träning i april i år.

Nästa besök i PyeongChang för IOK:s koordinationskommitté blir också det sista och kommer att ske i augusti.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper