Foto:SOK

Publicerad 12 april 2016

Marcus Sjöberg laddad inför OS-kvalet

Förbundskaptenen i bordtennis fick häromveckan beskedet att tre pingisspelare tas ut till OS. Samtidigt har det europeiska OS-kvalet i bordtennis flyttas från Istanbul till Halmstad efter terrordåd. Det är onekligen mycket på gång för Marcus.

- Det blir ett intressant kval. Alla manliga spelare, även om de inte klarar kvalet, är så pass högt rankade att de i alla fall kommer med till OS, förklarar Marcus.

De svenska herrarna är alla tre klara för spel på torsdagen (14 april) då de är seedade bland de 16 högst rankade spelarna i kvalturneringen. På damsidan så har Li Fen en seedingplats. Matilda Ekholm och Linda Bergström kvalspelar redan idag (12 april) och imorgon (13 april).

Kvalet handlar om singel-platserna

I vanliga fall slåss spelarna för att få en OS-plats. Då lagplatsen nu är klar för spelarna så är de i alla fall med för att göra upp om de två singelplatserna.

- Förut har man först tagit ut på rankingen, sedan har det varit 20 platser man kvalar om. Nu är kvalet mer en fight mellan svenskar om vem som ska få singel-platser. Klarar ingen kvalet, eller om alla tre klarar kvalet. Då går vi på rankingen, säger Marcus.

Under kvalet kommer hela europatoppen att vara på plats. Bland annat Timo Boll (Tyskland), Marcos Freitas (Portugal) och Vladimir Samsonov (Vitryssland) på herrsidan och Han Ying (Tyskland), Petrissa Solja (Tyskland) och Elizabeta Samara (Rumänien) på damsidan. Sverige representeras av: Kristian Karlsson, Mattias Karlsson och Pär Gerell på herrsidan samt Li Fen, Matilda Ekholm och Linda Bergström.

Uppladdning inför kvalet

- Det har varit träning i Halmstad, sen vi fick beskedet att kvalet blev flyttat hit. Vidare har vi kört i Danmark och England. Efter kvalet blir det en kortis till Japan i juni, precis innan midsommar. Det kan vara en viktig tävling eftersom vi får starka rankingpoäng. När OS börjar, då vill man vara i topp-8 rankingen. Det är ganska stor skillnad på rankingen under själva OS, så målet blir att hålla sig där och behålla vår sidning, säger Marcus.

Känslorna att spela nere i Rio de Janeiro är positiva efter förbundets besök i januari.

- Senast vi var där, då var hallen inte klar, men det såg jättefint ut. Det kommer vara tipp-topp allting när det är dags. Vi har köpt två OS-bord, så gänget kommer att få träna lite på dem.

OS-kvalet i bordtennis spelas i Halmstad mellan 12-16 april. Sverige spelar sina första matcher på torsdag 14 april.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper