Publicerad 1 januari 2015

Rugbys olympiska historia

Anorna kring rugby sträcker sig långt tillbaka i tiden. Varianter i olika former och med olika namn har praktiserats under medeltiden i flera Europeiska länder.

Enligt legenden om Rugby så uppfanns dock spelet 1823 av William Webb Elis efter att som elev vid skolan Rugby tagit upp bollen och sprungit över mållinjen under en fotbollsmatch. 1845-1848 sattes formella regler upp av studenterna från skolan Rugby och universitetet i Cambridge.

Det har under åren funnit en mängd varianter av spelet. De vanligaste idag är spel med 15 man i laget och med sju man. Det finns också tio-mannarugby och beachrugby. Idag spelas rugby över hela världen med 117 länder som är medlemmar i det internationella förbundet.

Premiär för sjumanna

Rugby fanns med på det olympiska sommarprogrammet 1900-1924. Det tävlades enbart om en medalj för herrar i 15-mannalag. Sedan dess har inte rugby funnits med på programmet.

Från och med IOK:s session 2009 röstades Rugby in på det Olympiska programmet med start i Rio 2016. Då kommer man spela sjumannarugby för både damer och herrar. Lagen delas in i två pooler om sex lag med totalt 12 herrlag och 12 damlag. (288 aktiva). De två bästa lagen i varje pool kvalificerar sig för semifinal.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper