Publicerad 12 maj 2015

En plats i Rio står på spel

Det var 24 år sedan – 1992 – som Sverige kvalificerade sig för OS-fotbollen. Nu kan det åter vara dags. Men då krävs ett lyckat resultat i det stundande EM-slutspelet i Tjeckien (17 - 30 juni).

Motståndet är tuffast tänkbara men dagens U-21 generation har en stark tro på sig själva.

Håkan Ericson har chansen att ta Sverige till ett OS på herrsidan för första gången på 24 år. Foto: TT.

-Den här individuella generationen beskrivs ibland som ”egna företagare”, ofta med en lite negativ underton. Men det finns definitivt fördelar med det också. Det här är spelare med en mycket stark inre drivkraft som inte nöjer sig med klubbträningarna utan kör extra både fysträning och fotboll. De skaffar helt enkelt den hjälp de behöver för att utvecklas vidare som fotbollsspelare, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Hektisk period för Håkan

Det är nu inte bara U-21 spelarna som kör extra. Tiden fram till EM-slutspelet är hektisk även för kapten Eriksson. Möjligheterna till gemensamma förberedelser är begränsade – Allsvenskan pågår exempelvis in i juni - så det gäller att så mycket som möjligt är på plats till samlingarna.

-Jag har gått in i en fotbollsbubbla nu. Nyligen träffade jag de ”spioner” som har till uppgift att bevaka våra motståndare i gruppen. Sedan har det varit en hel del praktiska planeringsfrågor runt resan till Tjeckien. En annan viktig del i förberedelserna har varit att åka runt i både Sverige och utomlands för att få se de aktuella spelarna i deras hemmiljö och även få lite input från deras tränare fortsätter Håkan Ericson.

Väl kartlagda motståndare

Gruppmotståndarna – England, Portugal och Italien – är alla väl kartlagda vid det här laget. Det handlar om allt från grunduppställningar till agerandet vid fasta situationer och omställningar samt individuella kvaliteter. Här är även videoanalytikerna inkopplade och allt ska i slutändan utmynna i en 20-25 minuter lång genomgång för hela truppen. De spelare som vill kan även få extra individuell information.

-Det brukar vara så att vissa vill veta väldigt mycket och andra känner tvärtom. Det där är en balansgång för oss ledare. Vi har ju hur mycket material som helst tillgängligt men man får vara lite försiktig där så att man inte dränerar deras energi med för mycket information, konstaterar Håkan Ericson.

Tuffa krav

För att kvalificera sig till OS i Rio krävs att laget går vidare från gruppspelet. Det finns även en möjlighet att gå vidare som trea i gruppen – om England skulle gå vidare.

England tävlar ju i OS som Storbritannien men har ansökt hos IOK att i fotbollsturneringen få ställa upp under engelsk flagga. Just nu verkar det dock inte som den ansökan vinner gehör. Något som skulle betyda att EM-turneringens båda grupptreor får mötas i en ren play-off match i Tjeckien.

-Vi har fått tuffast tänkbara lottning. Det är oerhört starka lag vi möter som alla har kapacitet att gå till final. Lyckas vi gå vidare så är det en bragd som skulle betyda mycket för svenska fotboll, säger Håkan Ericson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper