Deltagarna på SOK:s tränarvecka 2023 på Apollos vackra anlägning Porto Myrina - powered by Playitas på ön Limnos i Grekland. Foto: SOK.

Publicerad 7 oktober 2023

Ledarskapet i fokus på Tränarveckan 2023

63 tränare från de olympiska sommar- och vinteridrotterna har genomgått en utvecklingsvecka tillsammans på ön Limnos i Grekland.

För andra året i rad arrangerade SOK Tränarveckan på Apollos anläggning Porto Myrina – powered by Playitas på ön Limnos i Grekland. Veckan som pågick den 1-8 oktober, var en del i ett utvecklingsprogram för tränare till aktiva i SOK:s idrottsatsningar. I årets upplaga deltog 33 kvinnor och 30 män från 26 idrotter, 17 föreläsare och 12 personer från SOK:s personal.

Det har varit långa dagar späckade med föreläsningar och erfarenhetsutbyte på SOK;s tränarvecka på Apollos anläggning Porto Myrina Powered by Playitas på Limnos i Grekland. Foto: SOK.

– Det har varit en fantastisk vecka fylld med engagemang och vetgirighet från såväl deltagare som föreläsare. Extra kul att veckan har växt från förra året med vintertränarna som nyligen tagits in i Olympisk offensiv kvinnliga tränare samt coachprogrammet mot Paris 2024 och Milano Cortina 2026, säger Mårten Fredriksson, SOK:s projektledare för Tränarveckan.

Tränarveckan 2023

Syftet med veckan var att utveckla det egna tränarskapet och stärka nätverket mellan specialister, forskare och tränare över idrottsgränserna. Deltagarna fick i teori och diskussioner stöta och blöta ledar- och tränarskap som den röda tråden. Några av ämnena som togs upp var beteendeterapimetoden ACT, prestationspsykologi, coachingfilosofi, inlärningspsykologi och beteendeanalyser, psykisk hälsa, långiktig hållbarhet, Neuropsykiatriska funktionsvariationer, återhämtning och sömn.

Utöver föreläsningar och praktiska pass så har deltagarna gjort en uppföljning på de case de presenterade i fjol, från deras egen träningsverklighet. I samma grupper som i fjol har de hjälpts åt att ge varandra feedback och inspiration på hur de ska utveckla sitt tränarskap för att få bättre träff på träningen.

– Vi har försökt omfatta hela tränarskapet med de här två tränarveckorna som deltagarna gått igenom. I fjol var programmet inriktat på hur man på bästa sätt utvecklar sin adept med tanke på motorik, fysiologi och individualiserad träning. Medans vi i år har riktat fokus mer inåt, mot tränaren själv och dess ledarskap, säger Olle Anfelt SOK:s beteendevetare som varit ansvarig för innehållet i Tränarveckan 2022 och 2023.

Givetvis fanns det plats för träning på en Tränarvecka. Foto: SOK.

SOK:s tränarsatsningar

Under 2022 var SOK med och finansierade 37 tränare helt eller delvis (med minst 25% tjänst) i de olympiska idrotterna. Utöver det finansieras även flera tränare på kortare uppdrag.

SOK driver också följande utvecklingsprogram för tränare på elitnivå som alla fanns representerade på Tränarveckan:

 

Tränare Paris-Milano
Ett utvecklingsprogram som följer de deltagande tränarna mot de kommande spelen. Programmet drog i gång i mars 2022 och går i mål i år.
Tränare Paris Milano

 

Olympisk Offensiv kvinnliga tränare
En satsning på att matcha fram fler kvinnor till högt uppsatta tränarpositioner inom de olympiska specialförbundet. Programmet drog i gång 2021 för sommaridrotterna och avslutas i december i år. I höst drog en vinterversion i gång som sträcker sig över två år.

Olympisk Offensiv kvinnliga tränare

 

Coachprogrammet Paris
Utvecklingsprogram för headcoacher inför kommande sommar-OS.

 

Coachprogrammet Milano Cortina
Utvecklingsprogram för headcoacher inför kommande vinter-OS.

 

FAKTA/ Deltagare på tränarveckan 2023

Alpint: Henrik Bergqvist, Erika Holmberg, Lars Melin.
Badminton: Johanna Karlsson, Amanda Högström, Emelie Fabbeke.
Bordtennis: Maria Christoforaki
Boxning: Lina Skoghagen
Breaking: Ferhat Duz
Brottning: Jimmy Samuelsson, Zigmunds Jansons.
Bågskytte: Elin Kättström, Johanna Gullroos.
Cheerleading: Elin Svensson-Wallin, Karolina Olovsson.
Curling: Fredrik Lindberg, Margareta Sigfridsson, Fanny Sjöberg, Alison Kreviazuk, Kristian Lindström.
Cykel: Sebastian Matamoros, Anders Ljungberg.
Friidrott: Mattias Jons, Katrin Klaup, Siv Karlström, Malin Sundström, Per Skoog, Johanna Vikström.
Golf: Therése Larsson.
Handboll: Glenn Solberg, Tomas Axnér.
Ishockey: Ulf Lundberg, Pernilla Winberg, Andreas Spångberg, Sara Ridderlund.
Kanot: Peter Orban, Josefin Nordlöw, Sofia Paldanius, Thomas Edhag, Per-Erik Rönnestrand.
Klättring: Björn Strömberg, Oskar Norberg.
Orientering: Annika Billstam, Håkan Carlsson.
Segling: Alberte Dahlberg, Cecilia Jonsson, Victor Bergström, Daniel Birgmark, Max Salminen, Martin Strandberg.
Simhopp: Peter Falkman.
Simning: Claire Vilshed, Maria Öman
Skridsko: Johan Röjler.
Tennis: Johanna Larsson, Toni Gustavsson.
Triathlon: Andreas Thell, Annie Andersson

Ansvariga från SOK: Mårten Fredriksson, Olle Anfelt, Anders Åberg och Johan Flodin tillsammans med SOK:s sportchefer och resurspersoner.

Föreläsare: Daniel Svensson, Johan Ekengren, Andreas Ivarsson, Henrik Gustafsson, Andreas Claeson, Malin Tillman, Anders Ekstrand, Fransesco Wessels, Peter Edholm, Carl-Axel Hageskog, Gustav Hedin, Johan Flodin, Peter Reinebo, Jörgen Sandberg, Lykke Tamm, Olle Anfelt, Sanjay Verma.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper