Nils van der Poel och Johan Röljer föreläste för tränare i SOK:s nya tränarsatsning mot Paris och Milano. Foto: SOK.

Publicerad 29 mars 2022

Van der Poel föreläste för framtidens tränare

SOK har startat ett nytt utbildningsprogram för tränare till landets främsta idrottslöften. 86 tränare ska inför spelen i Paris 2024 och Milano 2026 få ta del av spetskunskap – först ut att föreläsa var Nils van der Poel och hans tränare Johan Röjler.
- Jag har haft världens bästa tränare, slog van der Poel fast.

SOK:s tränarsatsning leds av projektledaren Mårten Fredriksson och idrottsprofessor H-C Holmberg. Målet är att ge tränarna guidning i träningsfrågor som ledarskap, tränarskap och träningslära. Dessutom ska det komma input från tränare, aktiva och forskare.

- Vi har tränare från 33 olika idrotter, 55 män och 31 kvinnor. Det vi vill uppnå är att talanger ska få bästa möjliga utbildning och träning i sin hemmiljö, säger Mårten Fredriksson.

Att skapa en miljö kring träning som är skräddarsydd och behovsanpassad var centralt i Nils van der Poels och Johan Röljers revolutionerande träningsupplägg.

Nils van der Poel satte i unga år upp målet att bli bäst i världen. Han var ett stort löfte och vann junior-VM som 17-åring.

- Men ganska snart hatade jag att åka skridskor. Jag förstod inte att man måste kunna slå på och av, säger Nils van der Poel.

Mutade sig själv

Han har redan lagt av och börjat om med skridsko två gånger när han fick Johan Röljer som tränare 2019.

- Vi kom fram till att det kanske inte går att tänka på skridskor 24 timmar om dygnet. Jag behövde komma bort från 24:7-idrottaren.

- Mitt liv var bara idrott. Och jag trodde det var därför som jag avskydde idrott. Men det kan vara livet som suger. Det unga idrottare måste lära sig är att orientera sig genom livet, säger Nils van der Poel.

För att få in ett meningsfullt socialt umgänge och ändå vilja pressa kroppen med tung träning så börjar Nils att muta sig själv.

- Jag ville hoppa fallskärm på helgerna och jag var tvungen att ”köpa mig själv” på olika sätt. Så jag tränade måndag till fredag och var ledig på helgerna för att hoppa fallskärm. Det blev 1 000 fallskärmshopp på fem år i Åre, säger van der Poel.

Träningsupplägget gjordes om till ett 5:2-upplägg för att få plats med fallskärmshoppningen. Träning fem dagar i följd och sedan två återhämtningsdagar. Säsongen delades in i olika perioder, med en lång period av mycket tung aerob träning. Det som främst var annorlunda mot andra skridskoåkare var mängden av monotona återkommande pass.

- Det var som alla bara glömt att det är bättre att springa fem timmar än fyra, förklarar Nils van der Poel.

När fallskärmssäsongen var över var Nils inställd på att kapa bort en av återhämtningsdagarna, men fick nobben av Johan Röljer.

- Jag hade sett ett mönster att två återhämtningsdagar efter varandra var väldigt bra för Nils värden. Så vi fortsatte med 5:2 under hela året. Jag tror inte att vi är först i landet att göra så, jag har hört att skidåkaren Per Elofsson hade ett liknande upplägg, säger Johan Röjler.

Maxpuls i 20 timmar

Röljer och van der Poel inhämtade även info om träningsupplägget från Johan Olsson och snickrade ihop den numera legendariska träningsplanen som krossade allt motstånd i både OS och VM. De strök snabbt bort träningsläger och tester på andra orter från kalendern. Det viktigaste var att bedriva den bästa träning som gick att få den dagen, inte ge bort tid till resdagar eller tester som gick att efterlikna på hemmaplan.

När cykelturer på sju timmar och dagliga maratonlopp byttes ut mot skridskoträning var upplägget att alltid träna i tävlingsfart. Det skapade uthållighet, men också trygghet.

- Jag hade 20 timmars träning med maxpuls. Jag och Johan visste därför vilken fart som är möjlig till varje lopp via träningen.

- Jag visste att jag skulle vinna OS-guld på 10 000 meter även om jag skulle ha varit i säsongens sämsta form.

Friidrottstränaren Yannick Tregaro och SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo var några av talarna under SOK:s tränarutbildning på Bosön. Foto: SOK.

Friidrottstränaren Yannick Tregaro och SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo var några av talarna under SOK:s tränarutbildning på Bosön. Foto: SOK.

Fyra dagar på Bosön

Föreläsningen av Johan Röljer och Nils van der Poel var en av många som väntar för deltagarna i SOK:s tränarprogram. Andra talare och föreläsare under fyra dagar på Bosön var friidrottscoacherna Vesteinn Hafsteinsson och Yannick Tregaro, professor Håkan Westerblad, forskaren Mathias Wernbom, gymnastikens Mats Mejdevi, brottningscoachen Jimmy Samuelsson, sömnexperten Shona Halson och hoppningens guldkapten Henrik Ankarcrona.

FAKTA/ Tränare Paris Milano

Syftet med tränarutvecklingsprogrammet Tränare Paris Milano är att:

  • Öka kunskapen om träningslära och träningsplanering i praktiken.
  • Lära av andra (idrotters) tränare och specialister – kunskaper, erfarenheter och miljöer.
  • Ge möjlighet till diskussion och reflektion över eget och andras tränar- och ledarskap.
  • Stärka de personliga kontakterna och bidra till att skapa ett starkare nätverk för tränare.

Det nya tränarutvecklingsprogrammet innehåller i huvudsak fyra olika delar:

  • Ämnesfördjupning i träningslära med internationella specialister och framgångsrika tränare.
  • Erfarenhetsutbyte mellan elittränare i närliggande idrotter i olika träningsmiljöer.
  • Grengruppseminarier inriktade på specifika teman.
  • Två intensiva veckor i klassisk internationell idrottsmiljö (varav en vecka i Olympia, Grekland) med extra fokus på utveckling och erfarenhetsutbyte inom tränarskap och ledarskap.

I tillägg till SOK:s egna resurspersoner och erfarna svenska tränare från olika idrotter kommer nationella och internationella specialister att involveras. Innehållsmässigt fokus blir på träningsprocessen, prestationsutveckling och ledarskapsfrågor.

Uppstartsträffen var på Bosön 24-27 mars 2022. Det finns även två intensiva veckor i Grekland planerade under oktober 2022 och 2023.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper