Deltagarna från sommar och vinteridrotterna i Olympisk offensiv kvinnliga tränare under SOK:s tränarvecka på Limnos 2023. Foto: SOK.

Publicerad 3 oktober 2023

Olympisk offensiv kvinnliga tränare utökas med vinteridrotter

SOK:s arbete för att matcha fram fler kvinnor till tränare i OS-truppen ställer nu om till vintertid. Olympisk offensiv kvinnliga tränare, med målet om en jämställd tränartrupp till OS 2028 och 2030 har nu tagit in 15 lovande kvinnliga tränare i vinteridrotterna för ett utvecklingsprogram som pågår under två år.

Satsningen Olympisk offensiv kvinnliga tränare görs tillsammans med förbunden med framtida hållbart ledarskap som den röda tråden. Sedan 2021 är 23 kvinnliga tränare från olympiska sommaridrotter inne i utvecklingsprogrammet. Vinter-tränarna som nu valts in är:

Alpint: Erika Holmberg, Edda-Kristin Arnadottir
Curling: Alison Kreviazuk, Margaretha Sigfridsson, Fanny Sjöberg
Ishockey: Pernilla Winberg, Erika Holst, Sara Ridderlund
Konståkning: Viktoria Helgesson, Melanie Sabine Joseph
Längd: Ida Ingemarsdotter, Linda Danvind Malm
Skidskytte: Elisabeth Juudas, Emelie Walheim
Skridsko: Claudia Wallin

Margareta Sigfridsson, Alison Kreviazuk, Elisabeth Juudas, Fanny Sjöberg, Erika Holmberg, Viktoria Helgesson, Emelie Walheim och Pernilla Winberg som togs in i Olympisk offensiv kvinnliga tränare från vinteridrotterna under hösten 2023. Foto: SOK.

Flera av deltagarna träffas nu för första gången i samband med SOK:s tränarvecka på Apollos anläggning Porto Myrina på den grekiska ön Limnos. Det är andra året som SOK samlar den svenska tränarkåren på elitnivå för en veckas utvecklingsläger i tränarskap. Totalt deltar 65 svenska elittränare, hälften män och hälften kvinnor.

Projektets Olympisk offensiv kvinnliga tränares långsiktiga mål är att bereda väg för fler kvinnliga coacher/tränare i svensk toppidrott och inte minst i våra OS-trupper.

- Med det här programmet hoppas vi kunna ge deltagarna en utökad verktygslåda att bli framgångsrika tränare på toppnivå. Insatserna kommer bero på varje individs behov, det kan till exempel handla om att utveckla områden som retorik, mästerskapscoachning eller idrottsspecifika tekniker. Men mycket handlar också om att få sin yrkesroll och livet vid sidan om att fungera hållbart på långsikt, säger Ulrika Sandmark som är SOK:s projektledare för Olympisk offensiv kvinnliga tränare.

Tillsammans med respektive förbund kommer de utvalda tränarna få en individuellt utformad utvecklingsplan som följs upp kontinuerligt under de två år som programmet pågår. De får även personliga mentorer.

- Det är bra att SOK fokuserar på detta för att skicka signalen att jämställt ledarskap är en prioriterad fråga inom idrottsrörelsen. Jag hoppas att det sprider sig ut till förbunden och ner klubbarna. Det kommer stärka oss alla, säger Pernilla Winberg som är assisterande tränare för Ishockeyförbundets U18-damlandslag och en av deltagarna i programmet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper