Publicerad 29 juli 2023

Fem svenska medaljer i ungdoms-OS

Sverige tog fem medaljer under årets ungdoms-OS i Slovenien.
- Kul att få fira medaljer, men ännu viktigare är erfarenheterna våra unga aktiva tar med sig, sammanfattar den svenska truppchefen Nathalie Larsson.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) skickade 38 tonåringar för att tävla i Europaungdoms-OS i Maribor, 19 killar och 19 tjejer. I alla individuella idrotter hade Sverige någon aktiv som slutade minst på sjätte plats.

- Vi hade en bred trupp med enormt god sammanhållning där alla stöttande varandra. De har fått sig viktiga lärdommar inför framtida spel – som att kunna fungera i en större grupp under ett sånt här multievent, säger Nathalie Larsson

Tre medaljer till Emmy

Simmaren Emmy Hällkvist åker hem med totalt tre medaljer. 15-årigen från Täby vann guld på 100 fjäril och slog personbästa för att säkra silvermedaljer på både 50 och 100 fritt. Simningen hade även Oliver Munn som var fyra och sexa i bröstsimsfinalerna, bara några hundradelar från en individuell medalj. Hällkvist och Munn var även femma i medleylagkappen tillsammans med Bella Prytz och Eddie Peng.

Judokan Emil Jabiyev trotsade smärtor i handen när han via återkval tog den långa vägen till ett brons i 90-kilosklassen. Trots att trasigt ledband höll vann han bronsmatchen via en Waza-ari, att hålla fast motståndaren mot mattan i tio sekunder.

På friidrottsbanan tog Majken Söderlund Larsson brons på 2 000 meter när hon via ett nytt personbästa tog sig i mål som trea på tiden 6.36,01. Olivia Lundberg var bara några hundradelar från brons i finalen på 100 meter, men fick nöja sig med fjärde plats. Finalplatser även för Tindra Törnström (diskus) och Lovisa Ulvenstam (tresteg), båda slutade sjua.

Lea nära medalj

I tennis tog sig Lea Nilsson fram till semifinal och en bronsmatch mot den förstaseedade spanjorskan Charo Esquiva Banuls. Den tiondeseedade svenskan föll dock i medaljmatchen med 4-6, 2-6. I dubbel tillsammans med Tiana Tieng Deng kom Nilsson till kvartsfinal och därmed en delad femte plats.

Gymnasten Oliwer Lewandowski tog sig till grenfinal i fristående och var där 0,133 poäng ifrån en bronsmedalj. Det var tredje gången som en manlig svensk gymnast nådde en grenfinal i ett Europaungdoms-OS.

I cykel lyckades MTB-åkaren Olle Isaksson bäst. Via ett starkt slutvarv i leran i terrängen utanför Maribor slutade Olle som sexa. En helt ny gren på programmet var basket3x3, där det svenska laget slutade på 13:e plats.

Totalt deltog 2 419 idrottare i Europaungdoms-OS. Tävlingen heter på engelska European Olympic Youth Festival (EYOF) och har hållits vartannat år sedan 1991. Spelen i Maribor var den 17:e sommarupplagan av EYOF. Under avslutningsceremonin bars den svenska fanan av simmaren Emmy Hällkvist och judokan Emil Jabiyev.

Fakta/Sverige i ungdoms-OS i Slovenien

GULD (1)
Emmy Hällkvist (simning, 100 m fjärilsim)

SILVER (2)
Emmy Hällkvist (simning, 50 m frisim)
Emmy Hällkvist (simning, 100 m frisim)

BRONS (2)
Emil Jabiyev (judo, -90 kg)
Majken Söderlund Larsson (friidrott, 2 000 m hinder)

TOPP-12 (15)
4:e plats: Olivia Lundberg (friidrott, 100 m), Oliver Lewandowski, (artistisk gymnastik, fristående), Oliver Munn (simning, 100 m bröstsim), Lea Nilsson (tennis, singel) 5:e plats: Eddie Peng/Oliver Munn/Emmy Hällkvist/Bella Prytz (simning, 4x100 m medley mixed), Lea Nilsson/Tiana Tian Deng (tennis, dubbel) 6:e plats: Olle Isaksson (cykel, mtb cross country), Oliver Munn (simning, 200 m bröstsim), 7:e plats: Tindra Törnestam (friidrott, diskus), Lovisa Ulvenstam (friidrott, tresteg), 9:e plats: Freja Bjerström (friidrott, 3000 m), Carmen Cernjul (friidrott, 800 m), 10:e plats: Patricia Kamga (friidrott, slägga), 11:e plats: Elinore Nilsson (cykel, mtb crosscountry), 12:e plats: Akilles Teglbjaerg (friidrott, tiokamp).